2010. július 2., péntek
Kovászos uborka
A nyár elengedhetetlen "hozzávalója" a kovászos uborka. A recept, ahogyan anyukámtól tanultam:
Hozzávalók:
20 db kisebb méretű kovászolni való uborka
1 liter víz
1 ek só
a csokor kapor
kenyér sarka
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és megvárjuk, amíg kihűl. Addig az uborkákat alaposan megmossuk, megdörgöljük. Ha a végei nem szépek, akkor levághatjuk őket. Az uborkák mindkét végét (egymásra merőlegesen) bevágjuk, majd szorosan egymás mellé helyezzük őket a befőttes üvegbe, melynek az aljára egy adag kaprot teszünk. Az uborkák közé és a tetejére is rakjunk kaprot, végül egy jókora darab kenyérnek a sarka kerüljön az uborkák tetejére. Erre öntjük a kihűlt sós vizet. Letakarjuk a tetejét egy tányérral, majd meleg, napos helyre tesszük. Az sem baj, ha nem éri közvetlenül a nap, viszont jó, ha éjszakára sem hűl le túlságosan. Én sokszor beviszem éjszakára a lakásba, ahol melegebb van, mint kint. A kenyér sarkát körülbelül 1,5 nap után szoktam levenni róla (ekkor még foltos az uborkák belseje, akkor jó, amikor már nem foltos), de kóstolással is megállapítható, hogy jó-e már a savanyúsága. Ilyenkor még egy fél napra vagy még éjszakára hagyom őket és csak ezután szedem ki az üvegből, szűröm rá a levét és teszem el a hűtőbe.
Címkék:
Savanyúság,
Uborka
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése