2011. június 6., hétfő

Sajttál


Most nem is igazán receptetet hoztam, hanem inkább ötletet egy sajttál elkészítéséhez.
 A sajtokat tetszés szerint válogathatjuk össze, Ilyenkor ínyenc sajtkülönlegességek is helyet kaphatnak az egyszerűbb sajtoktól kezdve, amikből mindenki kedvére válogathat, a keménytől a lágyabb, nemes penészes, friss, érlelt-érett sajtokig.
Érdemes egyszerre nem túl sok sajtból elékszíteni a tálat (4-5 féle) és egy adott vonalat követni nagyjából, az érettségüket tekintve.
Izgalmas lehet egyszerre például csak francia vagy holland, sajtokat kóstolni, amik mind különbözőek. Vagy csak kemény, csak lágy sajtokat, csak nemespenészes sajtokat tenni a tányérra.
(én, mint nagy szerencse hozó elefánt gyűjtő és nagy sajt rajongó mit kapok a ha valaki külföldre utazik? Elefántot és sajtokat! :-) Imádom őket!) A sajtok bár gyűjteményben nem maradnak meg, mert gyorsan elfogynak -az elefántokkal ellentétben -de ahogy beszélek róluk, a számban érzem az ízüket. Egy-egy ilyen sajtdömpinges ajándékozás után napokig kóstoljuk a Világ különböző pontjairól hozott sajtokat. Az egyik legjobb dolog!


Természetesen borral illik -és a legjobb-is a finom sajtokat kóstolni, fogyasztani, melyből azt, hogy fehér, vagy vörös bort választunk a sajtoktól függ.
Ha fordítunk egyet rajta és a borokhoz választanánk sajtokat, akkor a fehér, vagy a könyebb vörösborokhoz a kecskesajt passzol leginkább.
A testesebb vörösborokhoz a félkemény sajtok illenek, míg az édesebb borokhoz sós vagy erősebb ízű sajtokat érdemes fogyasztani.
Egy sajttálhoz -amin ugye több sajt is helyet foglal- érdemes fehérbort vagy egy könnyebb vörösbort választani.
Tálalásnál is lehet egy vagy akár több tálra rendezni a sajtokat. Szerintem nem igazán érdemes különböző mártogatóst kínálni mellé, mert elvihetik a sajtok ízét más irányba, de egy kis pirítós vagy zöldség, gyümölcs (pl: paradicsom, olajbogyó, szőlő) remek kiegészítők lehetnek.

9 megjegyzés:

Gabi, a tortatanonc írta...

Nem vagyok egy nagy sajt-szakértő, általában leragadok az alap sajtoknál. De most nagyon nagy kedvet kaptam egy kis kóstolgatáshoz, falatozáshoz! A sajttál pedig nagyon gusztusos!

Kati írta...

Eszter, nagyon szép lett ez a sajttál, bár sajnos én is csak az alap sajtokat ismerem, mert sajna a többi elég drága nálunk ahhoz, hogy egy ilyen sajttál készüljön.

Eszter írta...

Gabi! Egyszer mit szólnál egy sajttálas-kóstolóhoz. Nálunk, pasikkal együtt. hm? ;-)

Kati! Nem kell sok 1-1 féle sajtból, mert ez valóban csak kóstolgatás (személyenként 3-6 dkg), így nem annyira vészes a végösszeg sem, na persze nem 10 fő esetén. Meg lehet több felvonásban is, 1-1 izgalmasabb sajtot kiegészíteni 1-2 "alap" sajttal. ;-)

Adela Zilahi írta...

Nagyon jo otlet! nagyon jol nez ki!

Jutka írta...

Nagyon guszta!

Bianka írta...

Nagyon mutatós

Ditta tortái írta...

Nagyon guszta kívánatos sajttál!:-)

egycsipet írta...

Na mit rakott össze a h*l*e agyam? "A sajtok az elefántokkal ellentétben gyorsan elfogynak."

Na ja, sokkal kisebbek. :DDDDDDD

Névtelen írta...

ezt lehet ám úgy is csinálni, hogy mindjuk ha egy baráti társaság összejön, akkor előre meg lehet beszélni a menüt, sajttálat, borokat, stb., és akkor pl. a házigazda vállalja a kaját, valaki a sajttálat, valaki(k) a borokat, valaki a desszertet, stb. így jól megoszlanak a költségek.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails