2010. július 19., hétfő

Pizza




Pizza: magyaros, sonka-kukorica-tükörtjásos, körtés-kéksajtos, camambert-es-bacon-ös

A pizza is a kedvenc ételeim közé tartozik és ennek a pizza tésztának a receptjét szintén Fene barátnőmtől kaptam. Amikor először készítettem, akkor a Férjem csak ennyit mondott: "többet nem rendelünk pizzát" :-) Valóban annyira jó ez a tészta recept, hogy símán lekörözhető vele több éttermi pizza. Nem kell várni vele, amíg kiérkezik (hidegen) a pizza, forrón, frissen fogyasztható és olyan feltét variációval, amilyennel szeretnénk.
Én jobban szeretem szárított élesztővel készíteni, mert akkor mégsem kel meg annyira a tészta, mint a friss élesztővel, így igazán vékony tésztát kapunk.

Nálunk a magyaros pizza nagyon nyerő, így abból mindig készül, a többit általában variálom, de a 2 pizza, általában 4 féle szokott lenni. :-) Most a sonkás kukoricásra került még tükörtojás is (ezt elég a sütés utolsó pár percében ráütni)
A körtés-kéksajtos nagy kedvencem, ez tejfölös alappal készül. Körtével, kéksajttal és Mozzarella sajttal a tetején.
A camambert-es pizzán van még bacon, sonka, hagyma és sajt is.
Paradicsom karika, trappista- és mozzarella sajt szinte kivétel nélkül szerepel nálunk a pizzán.

Hozzávalók: (2 nagy kerek tésztához)
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
3 ek étolaj (lehet olíva olaj is)
1 csapott ek só
2-3 dl langyos víz
fél dl tej
1 csipet cukor

A lisztet összekeverjük a sóval, az olajjal és a szárított élesztővel. Én hozzá szoktam adni a langyos tejet is. (a cukor akkor kell, ha friss élesztővel dolgozunk, a felfuttatáshoz) Összegyúrjuk a tésztát a lassanként adagolt vízzel együtt. Miközben dolgozzuk össze a tésztát, akkor látjuk, hogy mennyi vizet vesz fel. Egy lisztezett deszkán jól kigyúrjuk a tésztát, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesztjük egy tálban. (kb 40-50 perc)
Ha megkelt a tészta, akkor újra átgyúrjuk, majd elfelezzük és 2 nagy méretű (sütőtepsi méretű) kerek lapot nyújtunk ki belőle. Sűtőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd ízlés szerint készítjük el a továbbiakban.

Paradicsomos szósz: (1 pizzához)
1 kicsi paradicsom konzerv
1 ek olaj
1 nagy csipet só
frissen őrölt bors
oregano
bazsalikom
1-2 tk ketchup

4 megjegyzés:

Noémi írta...

Tényleg nagyon jó ez a tészta. Sokfélét próbáltam már, de ez a legjobb, nagyon könnyű vele dolgozni és nagyon finom is!

Eszter írta...

Örülök, hogy ízlik! Nálunk is hatalmas sikere van!
Eszter

Beáta írta...

Eszkóm! A Te recepted alapján készítem a pizzatésztát a család nagy örömére:-)A hétvégén kipróbáltam ezt a tészta receptet teljes kiőrlésű búzaliszttel. Teljesen hibátlan volt, de egy hangya-bokányival több víz kell bele!

Eszter írta...

Köszi Beum, hogy referáltál róla! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails