2010. október 28., csütörtök

Tökös-mákos csíkos rétes


Pont most lesz a héten 5 éve, hogy Miskolcon egy kirándulásunk alkalmával ilyen rétest ettem egy szuper étteremben, aminek a nevére már sajnos nem emlékszem. Most elkapott a nosztalgia és gondoltam, elkészítem. Ez nem az a hagyományos tökös-mákos rétes, amiben a két hozzávalót összekeverjük, hanem egy ilyen csíkos verzióban készítjük el. Azt hiszem, hogy az első próbálkozásom jól sikerült, így bekerül a kedvencek közé.

Hozzávalók: (1 rúdhoz)
3 réteslap
olaj a kenéshez
10 dkg darált mák
2-3 ek cukor ízlés szerint
1 kisebb sütőtök
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tejszín
0,5-1 dl tej
1-2 ek zsemlemorzsa

A sütőtököt megtisztítom és félbevágom, majd megsütöm.
A tejszínt, a tejet, a mákot a citrom héjával és a cukorral összeforralom, majd ízlés szerint teszek hozzá cukrot. Amíg kihűl, adig elkészítem a sütőtökös tölteléket.
Ha megsült és kihűlt a tök, akkor kikaparom a belsejét, villával kicsit összetöröm és hozzákeverem a vaníliás cukrot. Ha nem elég édes, akkor tehetünk még hozzá egy kevés cukrot. Belekeverek még 1 evőkanál zsemlemorzsát is, majd féreteszem.
A réteslapokat csak a legutolsó pillanatban vegyük ki a zacskóból és gyorsan dolgozzunk vele, mert gyorsan kiszárad. Célszerű mindent a kezünkhöz készíteni.
Érdemes egy enyhén nedves konyharuhára fektetni egy lapot, majd kenőtollal megolajnozni egy kicsit, ráfektetni a második lapot, ezt is megolajozni és mehet rá a harmadik réteslap is.
Először a mákos tölteléket teszem rá egy csíkban a réteslapokra, de a szélén hagyjunk egy pár cenit, hogy feltekerésnél be tudjuk hajtogatni az oldalát.



Erre mehet rá a sütőtökös töltelék, aminek a tetejét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.



Óvatosan tekerjük fel a rétest a konyharuha segtítségével úgy, hogy közben a széleit behajtogatjuk, így majd nem folyik ki a töltelék. Óvatosan helyezzük át egy sütőpapírral bélelt sülőlemezre, kicsit szúrkáljuk meg a tetejét (így a gőzök távozni tudnak és nagy valószínűséggel nem reped majd szét a rétes) majd előmelegített sütőben süssük meg a rétest.
Langyosra hűlve tálaljuk, porcukorral meghintve a tetejét.

3 megjegyzés:

egycsipet írta...

Ez tök jól néz ki! :)) (Na jó, tudom, a tökös szóviccekből elég... :D)
A sütőtök - úgy hasra ütve - mennyire volt kicsi?

Eszter írta...

Tök kicsi volt. ;-) Viccet félretéve. A megsütött töknek csak a hosszúkás részéből kapargattam ki a belsejét. Maga a tök kb 1-1,5 kg volt. A töltelék kb 40 dkg lehetett-megsütve, összetörve (de még félúton fogyott belőle, mert a gyerkőc nyomatta) Majd ha ráteszed a mákra, akkor látod, hogy mennyi kell belőle. Mint a képen is, kb a mák mennyiségével megegyező.

egycsipet írta...

Tökre köszönöm a tökös választ! ;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails