2010. szeptember 1., szerda

Szilvás lepény



Lehetne a neve Mennyei szilvás lepény is akár... Én, aki annyira nem rajong a szilváért azt mondom és a top 5-be került nálam ez a süti! Imádom a régi, nagymama receptje szerint elkészülő süteményeket és ez is egy ilyen recept, amit Chef Viki oldalán találtam. Ugyanis tele van a piac sok-sok szilvával és vétek lett volna nem venni belőle. Már csak egy ideális recept kellett, lehetőleg olyan, amiben nem a tészta a sok, hanem a szilva. Na, ez a recept igazán ilyen. Lágy tészta alól, sült, puha szilva középen és a tetején ropogós morzsa. A recepten (szokás szerint) most is változtattam ezt-azt, de szerintem ez így is, úgy is jó.
Én a fahéjat elhanyagoltam, ugyanis a Férjem nem szereti, de természetesen megszórható a szilva egy csipettel.
Azt hiszem, hogy a héten újra elkészítem.

Hozzávalók:

15 dkg margarin
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg liszt (én 10 dkg rétes- és 10 dkg finom lisztet használtam)
1 dl tej
2 dkg élesztő (vagy fél tasak instant élesztő)
csipet só
80 dkg-1 kg szilva (kimagozva)

Hozzávalók a morzsához:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
15 dkg liszt

Az élseztőt egy pici cukorral felfuttatom a tejben. Addig, amíg felfut, összekeverem a tészta hozzávalóit, a margarint, a cukrot, a lisztet és a csipet sót, majd hozzákeverem a felfuttatott élesztőt is. Egy elég lágy (ragadós) tésztát kapunk. Félretesszük pihentetni (kb 30 perc). Ez idő alatt a szilvát megmossuk és kimagozzuk majd a morzsát is elkészítjük. Ehhez a lisztet összekeverjük a cukorral és a puha margarint is hozzáadjuk. A margarint és a lisztet az ujjaink között morzsoljuk csak, nem kell gyúrni.
A tésztát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe símítom és a szilvákat a vágott felükkel felfelé egymás mellé sorakoztatom. Egy pici cukorral meg lehet szórni a tetejét (a fahéj is ekkor kerül rá) majd rászórom a morzsát is, amit előzőleg elkészítettem.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem a lepényt és kb 30 perc alatt megsütöm.
Ha már lanygosra hűlt, akkor szeleteljük és ekkor fogyasztva a legfinomabb.

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Micsoda gyönyörűséges fotó!!!

Örülök, hogy ízlett Nektek :-)

Eszter írta...

Köszönöm szépen! És a receptet is! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails