2010. szeptember 15., szerda

Sertéskaraj fokhagymás-joghurtos pácban vele sült sütőtökkel és burgonyás sütőtökös tojáspogácsával


Lassan beköszönt az ősz és kézen fogva hozza magával a sütőtököt is, amiből sok-sok finomságot lehet készíteni. Kezdetnek ezzel a recepttel köszöntött be nálunk és nagy sikert aratott.
Aki nem szereti a joghrtos dolgokat, az (olíva)olajosan is elkészítheti a pácot, úgy is nagyon finom lesz.
A sütőtök pedig egészen izgalmas lesz attól, hogy szeletelve kerül a húsok mellé és a szaftban sül meg. Kiváló.

Hozzávalók: (2-3 fő, vagyis 2 + egy jó étkű gyerkőc)
5 szelet sertés karaj
2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
1/2 dl olívaolaj

örölt színes bors
1 csapott tk majoranna
5 szelet sütőtök

Hozzávalók a burgonyás sütőtökös pogácsához (ugyanitt lásd az elkészítését is)


A húsokat kikopfoljuk, majd a széleit bevagdossuk (hogy ne pöndörödjenek fel sütéskor) Sózzuk, borsozzuk őket. A fokhagymát összezúzzuk vagy egészen apróra daraboljuk és összekeverjük a hússal. Ráöntjük a joghurtot és hozzáadjuk a majorannát is. Jól összekeverjük őket, maj egy pár órá vagy ha van időnk előző este elkészíteni, akkor egész éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni.
Elővesszük a húsokat a hűtőből és egy kevés olajon megsütjük mindkét odalukat hirtelen, hogy kérget kapjanak. Érdemes a fokhagymától megszabadítani őket, hogy meg ne égjenek, de ne dobjuk ki őket. Ha kérget kaptak a husik, akkor egy nagyobb tepsibe tesszük őket egy pici olajat öntve alájuk és kb fél dl vizet is. A visszamarad joghurtos-fokhagymás pácot rákenjük a húsokra és alufóliával lefedve, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket.
Ha már nagyjából megpuhult a hús, akkor melléjük tesszük a kb 1 centis szeletekre vágott sütőtököt is és tovább sütjük a fólia alatt. Ha teljesen megpuhult a hús és a sütőtök is, akkor levesszük róluk a fóliát és kicsit megpirítjuk őket.
A burgonyás süőtökös tojáspogácsával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails