2010. szeptember 10., péntek

Gulyás leves


A gulyás levest szoktuk készíten néha "hamisan" (hús nélkül), sertés és marha hússal is. Igazi jó íze szerintem marhahússal van. Levesbetétként pedig a mama vagy a dédi álal kézzel készített csipetke kerül bele.
Egy jókora adagot szoktam főzni belőle, így másnapra is jut és második fogásként pedig valami lazább ételt eszünk. Akár egy finom pogácsa vagy mint jelen esteben nálunk, friss, puha lekváros bukta került utána az asztalra.

Hozzávalók:
50 dkg marha gulyáshús
1 közepes méretű zeller nagyobb darabokra vágva
1 szál fehérrépa nagyobb darabokra vágva
2 szál nagyobb répa nagyobb darabokra vágva
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
5-6 szem közepes méretű burgonya nagyobb kockára vágva
1 szelet zöldpaprika hosszában
1 paradicsom feldarabolva

bors
őrölt kömény
2 gulyásleves kocka
pirospaprika

A hagymát apró kockákra vágom, majd egy kevés olajon üvegesre párolom. A kis kockákra vágott húst ekkor hozzáteszem és megpirítom, majd felöntöm egy kevés vízzel és fedő alatt főzöm a fúst ebben a kevés lében. Ez eltarthat egy jó ideig, amíg a hús megpuhul. Közben ízesítem, sózom, borsozom és egy kevés őrölt köményt is teszek hozzá. Belekerül a zöldpaprika és a paradicsom is. A vizet pedig folyamatosan pótolom.
Ha már 3/4 fövésben van a hús és elfőtte a levét, akkor hozzáteszem a pirospaprikát. Mehetnek bele a feldarabolt zöldségek (a petrezselymet csokorba kötve) is és felöntöm vízzel tetszés szerinti mennyiségűre. Ha felforrt a leves, akkor a leveskockák is belekerülhetnek. Fedő alatt közepes lángom főzöm addig, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulak.
A csipetkét külön is, de akár a levesbe is főzhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails