2015. március 27., péntek

Túrógombóc torta




Na igen. A túrógombóc. Túrógombóc torta formában. Szeretjük? Elfogyott? Ismételjük? Hát persze! :-)

Hozzávalók a piskótához: (22 cm-es formában sütve - plusz-mínusz 2 cm eltérés is belefér azért)
4 tojásból készítünk piskótát a 8 tojásos piskóta receptje alapján, természetesen felezve a mennyiségeket.

Hozzávalók a krémhez:
fél kg túró
1 dl tejszín (plusz még egy kevés - 0,5-1 dl - ha nagyon sűrű lenne a krém)
fél liter tej
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
4 dkg étkezési keményítő
(aki szereti, az reszelt citrom héjat is tehet bele)

Hozzávalók a tejfölös réteghez:
50 dkg tejföl (20%-os)
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
8 g zselatin

A díszítéshez: baracklekvár és pirított zsemlemorzsa




A piskótát a recept szerint elkészítjük és félretesszük hűlni.
A krémhez egy edénybe mérjük a tejet és hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot és a keményítőt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni és amíg a krém hűl addig a túrót a tejszínnel összekeverjük. Aki nem szereti ha darabos benne a túró annak javasolt egy botmixer segítségével összetörni (gyorsabb, mintha áttörnénk és krémesebb is lesz a végeredmény). Ha kihűlt a grízes krém, akkor összekeverjük a túróval. (ha nagyon sűrűnek érezzük, akkor önthetünk még hozzá egy kevés tejszínt, ezzel lazítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen folyós a krém, mert akkor nem fog megállni a torta). A díszítéshez ezen a ponton kell kivennünk a krémből ha szeretnénk majd a tortát gombócokkal is díszíteni.
A kihűlt piskótát félbevágjuk és visszatesszük a kapcsos tortaformába (már sütőpapír nélkül) megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a krémet majd a másik piskótát is megkenjük lekvárral és ráhelyezzük a krémre. (Ezen a ponton nálam úgy alakult, hogy nem volt elég magas a tortaforma. Mivel még jött rá a tejfölös réteg, ezért úgy oldottam meg a helyzetet, hogy alufóliából egy peremet applikáltam a tortaforma köré, így meg tudtam magasítani.)
A tejfölös réteghez kézi robotgéppel összekeverjük a tejfölt a tejszínnel és a porcukorral. Kb fél dl vízben felmelegítjük a zselatint és langyosra hűtjük (de még folyós állagú legyen) majd a tejfölös krémhez keverjük. A piskótára öntjük a tejfölös krémet majd hűtőbe téve megvárjuk amíg teljesen megdermed.
Ha elkészült a torta és megdermedt a zselatinos tejfölös réteg, akkor lebontjuk a magasítást a tortaformáról (már ha szükség volt rá) és egy késsel óvatosan körbevágjuk a tortaforma mellett a tortát, hogy elváljon az oldalától.
Díszíthetjük a pirított zsemlemorzsával a torta oldalát és tetejét is tetszőlegesen valamint a félretett túrós krémből akár gombócokat is formázhatunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails