2015. március 12., csütörtök

Méteres kalács



Szerintem kevesen vannak, akik ezt a (retro) süteményt nem ismerik. Nálunk nagy sikere van. Bár nem készül olyan sokszor, de pont ez benne a jó. :-) Most is pillanatok alatt tűnt el ez az egy méternyi sütemény. :-)
Nekem nincs két egyforma őzgerinc sütőformám, így azért ment lassabban a sütés, mert várnom kellett rá (nyilván szebb ha egyformában sülnek a tészták). A tésztához hatalmas méretű házi tojásokat sikerült vásárolnom és így nem is fért bele a sütőformába az összes tészta. Ha más is jár így, akkor esetleg egy másik formába be lehet tenni a sütőbe sülni azt is, később majd felhasználható máshoz (akár le is lehet fagyasztani).

Hozzávalók a fehér tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl olaj
1,5 dl víz
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg rétesliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)

Hozzávalók a kakaós tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl olaj
1,5 dl víz
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg rétesliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)

Hozzávalók a krémhez:
2 csomag puncs ízű pudingpor (főzős)
5-6 evőkanál cukor
6 dl tej
25 dkg vaj (nem margarin)
10-15 dkg porcukor
1 teáskanál rum aroma

A bevonáshoz:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tejcsokoládé
2-3 evőkanál étolaj


A tésztához a tojásokat a cukorral kézi mixerrel jó habosra, fehéredésig verjük. Hozzákeverjük az olajat és a vizet, majd két részletben belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát is.
Az őzgerinc formát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben (az első 20 percben 200 fokon, majd további 20-30 percig -tűpróbáig- 170 fokon) megsütjük a tésztát.
Ha elkészült, akkor kihűtjük.
Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is.
A krémhez a pudingot összekeverjük a cukorral, felforraljuk a tejet és megfőzzük benne a pudingot. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, akkor a puha vajat kézi mixerrel habosra keverjük a porcukorral, majd két részletben a kihűlt pudinghoz keverjük és a rum aromával ízestjük.
Ha kihűltek a piskóták, akkor kb ujjnyi vastagra felszeleteljük őket.
Érdemesebb két süteményt készíteni, így könnyebben kezelhető és tárolható is.
Két tálcát alufóliával leterítünk majd felváltva sorakoztatjuk a sima és a kakaós piskótát, közben 1-1 evőkanálnyi krémmel összeragasztjuk őket. (sajnos nem készítettem fázis fotókat, de legközelebb pótolni fogom)
Érdemes egyenlően két részre elosztani a krémet is és a tésztát is. Ha készen vannak a rudak, akkor alaposan becsomagoljuk őket az alufóliába. Én még folpackba is be szoktam őket csavarni, úgy valóban szorosan össze tud állni majd a sütemény. Hűtőbe tesszük pár órára, de legjobb ha egy éjszakát is hagyjuk.
Legvégül már csak a csokoládét kell a tetejére varázsolnunk, amihez a csokit megolvasztjuk és az olajjal elkeverjük. A süteményeket kicsomagoljuk, majd lekenegetjük vagy leöntjük a csokoládéval. Ha egy kicsit megkötött rajta a csokoládé, akkor ferdén szeleteljük fel a süteményt, így kapja ezt a jellegzetes csíkozást.

2 megjegyzés:

Emma Dallos írta...

Szia, én úgy tudom a kakaós tészta csak akkor lesz olyan magas, mint a másik, ha annyival több vizet adok hozzá, hogy az állaguk hasonlítson. Te hogy csinálod?
Üdv, Emma

Névtelen írta...

Biztos finom, de az eredeti méteres süti nem pudinggal, hanem főzött krémmel készül!
A tésztát pedig egyszerre kel keverni és felezni.
Üdv. Krisztina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails