2015. március 3., kedd

Csokoládés túrótorta



Ez a csokoládés túrótorta főleg az étcsokoládé rajongóknak való. Bár én egy kicsit csaltam és tejcsokoládét is csempésztem bele, mert gyerekek is fogyasztották. Alapvetően nem sokat változtatott az ízvilágán, talán nem volt tőle annyira markáns étcsokoládé íze, de azért ez mégis úgy az igazi.
Bátran ki lehet próbálni akár egy kis fűszert is belecsempészve (gyömbér vagy kandírozott gyümölcs), ha nem is a túrós töltelékbe, de a tálaláskor a tejszínhabot is izgalmasabbá tehetjük vele.

Hozzávalók: (20-22 cm-es kapcsos tortaformában készítve)
15 dkg teljes kiőrlésű zabkeksz
50 g vaj (nem margarin!)
25 dkg mascarpone
20 dkg túró (zsírszegény)
2 tojás
30-40 gramm porcukor (ízlés szerint)
15 dkg étcsokoládé




A kekszet összetörjük vagy turmixgépben porrá őröljük és összekeverjük az olvasztott vajjal majd a kapcsos tortaformába nyomkodjuk és előmelegített sütőben (180 fokon) kb 5-10 percig sütjük. Ha kicsit megpirult a kekszes alap, akkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a kekszes alap, addig elkészítjük a krémet. Ehhez egy tálban összekeverjük robotgéppel a mascarponét a túróval, a cukorral és a tojásokkal. Az apróra tört csokoládét gőz felett, folyamatos kevergetés közben felolvasztjuk (vigyázzunk, hogy ne forrjon a víz, mert akkor összekapja a csokoládét) majd ha egy kicsit kihűlt, akkor a túrós krémhez keverjük. A csokoládés krémet a kekszes alapra öntjük és visszatesszük a sütőbe további 50-60 percre sülni (160-170 fokon).
Akkor készült el ha éppen megszilárdult a teteje és nem baj ha kicsit még remegős a közepe.
Amint kivettük a sütőből, egy késsel vágjuk végig a tortaforma pereme mentén, hogy elváljon a szélétől és a formában hagyjuk kihűlni a tortát. (ekkor még tovább fog szilárdulni egy kicsit)
Ha kihűlt a torta, akkor tejszínhabbal tálalhatjuk.


Recept: Gordon Ramsay

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails