2010. november 21., vasárnap

Gesztenye torta



Az öcsém 13. szülinapjára készült ez a torta. Kiskuktánál láttam meg ezt a tortát és annyira felcsigázott, hogy erre esett a választás. Nagyon finom lett! Alig várom, hogy újra elkészítsem.

Hozzávalók:

A lapokhoz:
6 tojás
6 csapott ek cukor
6 ek liszt
1 ek kakaó

A csokikrémhez:
100 g étcsoki
50 g vaj

A gesztenyés töltelékhez:
250 g gesztenyepüré
2 ek porcukor
1 ek étkezési zselatin
1 ek rum (én 1/2 tk rum aromát használtam)
4 dl tejszín
1 dl tej

A díszítéshez:
3 dl tejszín
60 g étcsoki
250 g gesztenyepüré

A piskóta lapokhoz válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgáját verjük fehéredésig 2 ek cukorral. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot a maradék cukorral. A tojások sárgájához felváltva adjuk hozzá a kemény habot és a lisztet is.
Sütőpapírra rajzoljunk egy 30x28 cm-es téglalapot, majd kenjük rá a piskóta tészta 1/3-ad részét és előmelegített sütőbe téve süssük meg a lapot, de ne süssük túl, hogy ne repedjen majd meg a feltekerésnél (ebből lesz a csokikrémes piskótatekercs)Ha megsült, akkor vágjuk félbe a tésztát hosszában úgy, hogy 2 db 28x15 cm-es téglalapot kapjunk. Tekerjük fel még melegen a piskótát és helyezzük egy kb 19 cm átmérőjű tortaformába. Hagyjuk kihűlni.
Rajzoljunk továbbá 2 db 22 cm-es átmérőjű kört is egy másik sütőpapírra. Keverjük hozzá a kakaóport a maradék tésztához, majd ossszuk el a tésztát a 2 körön és süssük meg a piskóta korongokat.
A csokikrémhez olvasszuk fel a csokit, majd keverjük hozzá a margarint (vajat) és töltsük meg vele a piskóta tekercseket. Helyezzük vissza a tortaformába és tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

A gesztenyés töltelékhez a tejben keverjük el a zselatint és melegítsük addig, amíg fel nem olvad. A gesztenyepürét törjük össze, keverjük hozzá a rumot vagy az aromát. Verjük fel a tejszínhabot a cukorral.1-2 evőkanálnyi habbal lazítsuk fel a gesztenyét, majd jól keverjük össze a többi tejszínhabbal is. A zselatinhoz keverjünk hozzá egy kevés gesztenyés-tejszínhabos krémet, majd ezt öntsük a gesztenyés-tejsznhabos krémhez és jól keverjük össze.

Az egyik kakaós lapot helyezzük egy tányérra, tegyünk rá egy 22 cm átmérőjű tortaforma gyűrűt, majd kenjük meg egy kevés gesztenyés krémmel. Tegyük rá a csokikrémes piskótatekercseket úgy, hogy a torta szélétől 2-3 cm-rel beljebb legyenek. Kenjük rá a maradék gesztenyés krémet, majd helyezzük a tetejére a másik kakaós piskóta lapot.
Tegyük hűtőbe pár órára, de akár egy éjszakára is a tortát.



Verjük fel a tejszínhabot, majd vonjuk be vele a tortát.

A díszek elkészítéséhez nyújtsuk ki a gesztenye masszát kis darabokban, majd szagassuk ki tetszőleges formára és olvasztott csokoládéval díszítsük. Helyezzük fel őket a tortára.



6 megjegyzés:

egycsipet írta...

Szép lett nagyon! Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)

Noémi írta...

Megint szépet alkottál, nagyon ötletes a díszítés, és biztos nagyon finom is volt! Hamarosan én is kipróbálom! Puszi!

Eszter írta...

Egycsipet! Köszi szépen! ;-)

Noémi! Köszi Neked is! Én meg majd a Te gesztenye torta receptedet próbálom ki, az is gyönyörű lett!

Kiskukta írta...

Ez gyönyörű!

Eszter írta...

Köszi Kiskukta! És a receptet is! ;-)

Névtelen írta...

Köszönöm Kiskukta!
Nálunk vendégváró torta lett, Nagyon szép és ízletes, kellemes könnyű egy szelet nem elég.... desszert. Németországban nagy siker, mivel ők a gesztenye ily módon való felhasználását nem ismerik!👍

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails