2010. november 9., kedd

Narancskrémes torta (tej mentes)





Családi névnapozás, szülinapozás volt nálunk a hétvégén, erre az alkalomra készült a torta. Fefó anyukája nem eszik semmiféle tejterméket és nagyon nehéz olyan édességet készíteni, amiből ezáltal Ő is eszik. Mivel Ő volt az egyik ünnepelt, így ez most alapkövetelmény volt a tortával szemben, hogy tejmentes legyen. Nem volt egyszerű feladat. Erre csak ekkor jön rá az ember, mert szinte majdnem minden finomság tartalmaz valamilyen tejterméket. Sokáig gondolkoztam, mígnem egyszercsak kipattant az ötlet, hogy egy kakaós piskótás-narancskrémes totra legyen. Maga a párosítás nagyszerű szerintem és a narancs miatt nem lett egyáltalán egy nagyon édes torta, de a kakós piskóta remekül kiegészítette. Kívülről egy egyszerű,narancsos vajkrém bevonatot kapott. Nagy sikert aratott.

Hozzávalók:
kakaós piskóta
1 cs vaníliás puding (főzős)
3-4 ek cukor (ízlés szerint)
1 kocka margarin (25 dkg)
1 narancs lereszelt héja
1 narancs kifacsart leve
1 narancs a díszítéshez
kb 3 dl narancslé
narancsos vajkrém a bevonáshoz (lásd lentebb)
szeletelt mandula a díszítéshez

A piskótát megsütöm, majd miután kihűlt 3 lapra vágom.
Elkészítjük a narancsos krémet, ehhez a pudingporhoz hozzákeverem a cukrot, majd megfőzöm a tasakon lévő utasítás szerint, de tej helyett a kifacsart narancs levével készítem el. A kifacsart narancslevet felöntöm még annyi narancslével, hogy kb 4 dl legyen összesen. Amikor elkészült a "puding", akkor hozzáadom a reszelt narancs héjat és a margarint, majd kihűtöm.
A pikótát megtöltöm a narancskrémmel, majd kívülről vajkrémmel bevonom a tortát.

A vajkrém hozzávalói:
25 dkg puha margarin
50 dkg porcukor
3-5 ek narancslé
1 cs vaníliás cukor

A hozzávalókat összeöntöm, majd robotgéppel habosra keverem. Igazán jó krémet akkor kapunk, ha legalább 10 percig keverjük robotgéppel a krémet. Ekkor egy keményebb, sűrűbb állagú krémet kapunk, ami pont jó a külső dekoráláshoz. De kevés folyadékkal lehet lágyítani rajta ha szükséges.

A tetejét tetszés szerint lehet díszíteni, az oldalát pedig szeletelt mandulával "bepanírozni".

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia. Azt szeretném kérdezni, hogy a narancsos krémmel be lehet vonni a külsejét is??
Üdv: Bettia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails