2015. március 12., csütörtök

Méteres kalács



Szerintem kevesen vannak, akik ezt a (retro) süteményt nem ismerik. Nálunk nagy sikere van. Bár nem készül olyan sokszor, de pont ez benne a jó. :-) Most is pillanatok alatt tűnt el ez az egy méternyi sütemény. :-)
Nekem nincs két egyforma őzgerinc sütőformám, így azért ment lassabban a sütés, mert várnom kellett rá (nyilván szebb ha egyformában sülnek a tészták). A tésztához hatalmas méretű házi tojásokat sikerült vásárolnom és így nem is fért bele a sütőformába az összes tészta. Ha más is jár így, akkor esetleg egy másik formába be lehet tenni a sütőbe sülni azt is, később majd felhasználható máshoz (akár le is lehet fagyasztani).

Hozzávalók a fehér tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl olaj
1,5 dl víz
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg rétesliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)

Hozzávalók a kakaós tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl olaj
1,5 dl víz
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg rétesliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)

Hozzávalók a krémhez:
2 csomag puncs ízű pudingpor (főzős)
5-6 evőkanál cukor
6 dl tej
25 dkg vaj (nem margarin)
10-15 dkg porcukor
1 teáskanál rum aroma

A bevonáshoz:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tejcsokoládé
2-3 evőkanál étolaj


A tésztához a tojásokat a cukorral kézi mixerrel jó habosra, fehéredésig verjük. Hozzákeverjük az olajat és a vizet, majd két részletben belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát is.
Az őzgerinc formát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben (az első 20 percben 200 fokon, majd további 20-30 percig -tűpróbáig- 170 fokon) megsütjük a tésztát.
Ha elkészült, akkor kihűtjük.
Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is.
A krémhez a pudingot összekeverjük a cukorral, felforraljuk a tejet és megfőzzük benne a pudingot. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, akkor a puha vajat kézi mixerrel habosra keverjük a porcukorral, majd két részletben a kihűlt pudinghoz keverjük és a rum aromával ízestjük.
Ha kihűltek a piskóták, akkor kb ujjnyi vastagra felszeleteljük őket.
Érdemesebb két süteményt készíteni, így könnyebben kezelhető és tárolható is.
Két tálcát alufóliával leterítünk majd felváltva sorakoztatjuk a sima és a kakaós piskótát, közben 1-1 evőkanálnyi krémmel összeragasztjuk őket. (sajnos nem készítettem fázis fotókat, de legközelebb pótolni fogom)
Érdemes egyenlően két részre elosztani a krémet is és a tésztát is. Ha készen vannak a rudak, akkor alaposan becsomagoljuk őket az alufóliába. Én még folpackba is be szoktam őket csavarni, úgy valóban szorosan össze tud állni majd a sütemény. Hűtőbe tesszük pár órára, de legjobb ha egy éjszakát is hagyjuk.
Legvégül már csak a csokoládét kell a tetejére varázsolnunk, amihez a csokit megolvasztjuk és az olajjal elkeverjük. A süteményeket kicsomagoljuk, majd lekenegetjük vagy leöntjük a csokoládéval. Ha egy kicsit megkötött rajta a csokoládé, akkor ferdén szeleteljük fel a süteményt, így kapja ezt a jellegzetes csíkozást.

3 megjegyzés:

EmManufaktúra írta...

Szia, én úgy tudom a kakaós tészta csak akkor lesz olyan magas, mint a másik, ha annyival több vizet adok hozzá, hogy az állaguk hasonlítson. Te hogy csinálod?
Üdv, Emma

Névtelen írta...

Biztos finom, de az eredeti méteres süti nem pudinggal, hanem főzött krémmel készül!
A tésztát pedig egyszerre kel keverni és felezni.
Üdv. Krisztina

1011Rebeka@gmail.com írta...

Kedves Krisztina!

Egy receptnél, az, hogy így kell, vagy úgy kell, sosem mérvadó. Ezért születnek különféle receptek, mert mindenki az ízléséhez igazíthatja. Sokkal szimpatikusabban hangzana, ha azt írtad volna, hogy te így készíted.
A receptet, amit valakitől kaptam, szintén puncs pudinggal kellett tölteni, és ha úgy veszed, a puding is főzött krémnek számít :)
Egyébként én is egyszerre készítem a tésztát, majd felezem, és az egyikbe kerül a kakaó, ehhez plusz vizet adok, mert egyébként a tészta keményebb lesz. Finom sütemény.

További jó sütögetést kívánok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails