2014. augusztus 4., hétfő

Málnás rácsos pite


Családi összejövetelre készült ez a sütemény. Mennyei, könnyű, gyümölcsös, nyári és tipikusan az a süti, ami egyből az utolsó morzsáig elfogy. Nagyon jó választás ha nem vágyunk nagy habos-krémes és tömény süteményre.
El tudom képzelni kakaós tésztával is, akár más gyümölccsel is továbbfejleszthető, de így ahogy van nagyon díjnyertes! ;-)


Hozzávalók: (23-24 cm-es piteformához)
a tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 evőkanál citromlé (lehetőleg frissen facsart és aki szereti belereszelheti egy fél citrom héját is)
1-2 evőkanál tejföl

a töltelékhez:
25 dkg málna
10 dkg cukor
1 csomag főzhető vaníliás pudingpor
1 tojás sárgája a tészta kenéséhez



A puha vajat a cukorral, a tojás sárgájával, a citromlével (esetleg a reszelt héjával) habosra keverjük kézi robotgéppel majd a lisztet a sütőporral és a sóval együtt hozzákeverjük és annyi tejfölt adagolunk hozzá (apránként), hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát elosztjuk 1/3-ad, 2/3-ad arányban és folpackba csomagoljuk majd 15 percre a mélyhűtőbe tesszük.
Amíg a tészta a mélyhűtőben várja a sorsát, addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a megmosott málnát a cukorral pár perc alatt összefőzzük. A pudingot 2 dl vízzel kikeverjük majd a málnához csorgatjuk és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük amíg a tészta elkészül.
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A piteformát kivajazzuk és a nagyobbik tésztadarabbal kibéleljük a piteformát. (eredetileg a receptben azt írták, hogy vékonyra szeleteljük fel a tésztát és úgy béleljük ki vele a formát, de nálam ez az elmélet megdőlt a gyakorlatban, én egy kicsit kinyújtottam helyette ami a forma közepébe elég volt, majd az ujjammal elegyengettem és az oldalába is belenyomkodtam a tésztát). Megszurkáljuk villával és elősütjük a tésztát kb 10 percig.
Amíg a tészta sül, addig a maradék tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk lisztezett felületen és ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Az elősütött tésztára simítjuk a málnás tölteléket, majd elrendezzük rajta a tésztacsíkokat és megkenjük a tojás sárgájával. Visszatesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük a süteményt.



(Recept: Stahl magazin)



1 megjegyzés:

Ani írta...

Mióta ezt a receptet megtaláltam, azöta többnyire így készítem a ribizlit. Ribizlivel valamivel tovább tart a töltelék elkészítése, de az eredmény ugyanolyan jó. Éppen ezért előreláthatóan dupla adagot sütök, nagy tepsiben.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails