2014. július 2., szerda

Rakott tojás - Blogkóstolóra



Most először vettem részt a Blogkóstoló játékban, ami 17. alkalommal került megrendezésre. Házigazdája A tetovált lány konyhája blog írója volt. Tetszik a játék, úgyhogy szerintem nem ez volt az utolsó alkalom. ;-) A sorsláson nekem Zsuzsi finomságai blog tulajdonosa jutott, akinél több olyan receptet is találtam, ami tetszetős volt. A játék lényege az, hogy megismerjünk új blogokat is, nálam ez is teljesen bejött. :-) Végül egy rakott ételre esett a választásom, amit egyébként is szeretünk és még nem készítettem ilyet. Ez a Rakott tojás volt. Egy picit változtattam a receptem, mégpedig annyit, hogy nem burgonyapürével készítettem, hanem felszeletelve rétegeztem a burgonyát. A másik változtatás annyi volt, hogy én egy kevés sonkát is pirítottam a hagymával. Nagyon nagy sikere volt otthon és felvettük a repertoárba is. :-) Úgyhogy már megérte játszanom! :-)

Íme a recept:

Hozzávalók:
kb 1-1,5 kg burgonya
6-8 darab főtt (kemény) tojás
1 szál póréhagyma

bors
5 dkg vaj
A besamel mártáshoz:
5 dkg vaj (vagy kb 2 evőkanálnyi)
5 dkg liszt (kb 2 csapott evőkanálnyi)
kb 6-7 dl tej

őrölt szerecsendió
10-15 dkg reszelt sajt (ha van benne füstölt sajt is, az mennyei!) plusz egy kevés reszelt sajt a tetejére




A burgonyát megpucoljuk és karikákra szeleteljük majd enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük.
A hagymát felaprítjuk, sóval, borssal fűszerezzük és egy kevés olajon megdinszteljük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a vajat is.
A besamel mártáshoz felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett egy nagyon kicsit zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levesszük és egy kevés tejet öntünk hozzá. Én ennél a fázisnál habverőre váltok, hogy ne legyen csomós a mártás. Felöntjük a maradék tejjel és sóval, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Folyamatos kevergetés közben megvárjuk amíg besűrűsödik (ez pár perc) és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha felolvadt benne, akkor el is készült a mártás. Ha szükséges (túl sűrű) egy kevés tejet önthetünk még hozzá.
Egy hőálló tálat kivajazunk és az aljára fektetjük a megfőtt, szeletelt burgonyát (kb a felét), majd ezen eloszlatjuk a hagymát és befedjük a felkarikázott (a tojásszeletelő segítségét is kérhetjük) tojásokkal - szintén a felével. Leöntjük a besamel mártás felével majd egy újabb réteg burgonya és tojás következik végül a mártással fejezzük be a rétegezést.
Alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tesszük (kb 30-40 perc) majd reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és (már fólia nélkül) megpirítjuk a sütőben.

Tipp:
- Én egy kevés sonkát is belecsempésztem még pedig a hagymás rétegbe. A hagymával együtt pirítottam meg a felkockázott sonkát.
- Póréhagyma helyett újhagyma is használható.






1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Eszter!

Örülök, hogy találtál kedvedre való finomságot. Pont az egyik kedvencemet választottad :) Én húst még nem tettem bele, de nem rossz ötlet.

Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

Üdv: Zsuzsi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails