2014. június 20., péntek

Ribizlis joghurttorta


 Na nem szeretnék ódákat zengeni erről a tortáról, pedig megérné! Azt még a legelején leszögezném, hogy eddig nem volt sok bizalmam az efféle kekszes alapú tortákhoz, emiatt nem annyira erőltettem ezt egészen idáig. Ezután erőltetnem sem kell, mert ebben a formában ha nem is mindennapos :-), de gyakori vendég lesz az asztalunkon ez egészen biztos! Más (bogyós)gyümölccsel is variálható, szerintem mondanom sem kell. ;-) Ráadásul az, hogy szinte nulla erőfeszítés na meg szinte nulla idő, pláne nulla sütő kell hozzá és olyan tortát, süteményt -kinek mi tetszik jobban- kapunk érte cserébe, hogy az már csak hab a tortán.
Egy szónak is száz a vége, nálunk ez a díjnyertes nyári sütemény!


Hozzávalók:  
A kekszes alaphoz: 
15 dkg keksz (erdei gyümölcsös zabfalatok) 
15 dkg kakaós keksz (győri édes kakaós) 
15 dkg margarin

A habos-joghurtos töltelékhez: 
225 g natúr joghurt 
175 g tejföl
15-20 dkg porcukor 
2 csomag vaníliás cukor 
25 dkg ribizli (én vegyesen fehéret és pirosat is tettem bele)
2 dl habtejszín 
habfixáló (a biztonság kedvéért 2 csomag is lehet, főleg ha nem növényi tejszínt használunk) 
20 g zselatin


A kekszet késes aprítóban összeaprítjuk (vagy ledaráljuk, esetleg nagyon alaposan összetörjük) és a felolvasztott margarinnal összekeverjük. Egy 20-24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk és a kekszes alapot belenyomkodjuk majd legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.
A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és jól kikeverjük.A félretett joghurtot kevergetve mondhatni felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Ha nem oldódott fel teljesen, akkor alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, hogy felmelegedjen (de ne forraljuk!) majd kevergetve kihűtjük. Ha kihűlt, akkor a cukros joghurtos masszához keverjük.
A megmosott és tisztított ribizlit (akár villával is "lefésülhetjük" a szárakról) is a joghurtos krémhez keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem kell bele habfixáló) és óvatos mozdulatokkal, kis adagokban a joghurtos-zselatinos keverékhez adjuk.
A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére öntjük a joghurtos-habos tölteléket. A tetejére egy kevés piros szörpöt önthetünk (jelen esetben málnaszörp volt kéznél) és egy kanál nyelével óvatosan elkeverjük majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Legalább egy pár órát a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, de egy éjszakán át tartó állás sem árt neki.
Tálalás előtt egy késsel körbevágjuk a tortaforma pereme mentén a tortát majd lecsatoljuk a tortaformát.
Ribizlivel és friss menta vagy citromfű levelekkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails