2013. április 9., kedd

Mogyorós háromszögek


Férj anyukájától kaptam egy nagy adag törökmogyorót. Nem gondolkoztam rajta sokat, egyértelmű volt, hogy valami finom süti készül belőle, amolyan nagyonmogyorós süti. Így találtam Macikonyhánál  erre a szuper jó kis receptre némi változtatással.

Hozzávalók a tésztához:
22 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
7,5 dkg cukor
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
A mogyorós réteghez a tetejére: 
4 evőkanál víz
10 dkg cukor
10 dkg margarin
33 dkg mogyoró, ennyi érkezett :-) (némi szeletelt mandulával kiegészítettem kb 40 dkg-ra)
2 evőkanál méz
a tészta kenéséhez 2-3 evőkanál barack lekvár
 
A tésztához a puha margarint összekeverem a tojással, a liszttel, a sütőporral és a cukorral, majd összegyúrom. A kész tésztát hűtőbe teszem kb 20 percre.
Amíg a tészta a hűtőben várakozik, addig elkészítem a tetejére a mogyorós réteget. Ehhez az egész mogyorót késes aprítóba teszem (vagy összedarabolom), de úgy a jó ha nagyobb darabokba marad inkább.
A vizet a cukorral, margarinnal és a mézzel felforralom, hozzáadom a mogyorót és a mandulát is, alaposan összekavarom majd félreteszem hűlni.
Addig a tésztát kinyújtom (nekem kb 30x30-as méretű lett) és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A lekvárt kikeverem simára és a tészta tetejét megkenem vele.
A langyosra hűlt, mogyorós történetet ráöntöm a tészta tetejére, elegyengetem és előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm a süteményt. (érdemes még langyosan felszeletelni)

 

5 megjegyzés:

Kati írta...

Ez a sok mogyoró fincsi lehet a tetején:)

Csilla Andi írta...

Hmm, igen gusztusos, nálam is van itthon egy adaggal a törökmogyoróból, ki tudja, lehet ilyen háromszögekben végzi...:)

egycsipet írta...

Az egész család mogyorórajongó, előző életünkben minden bizonnyal mókusok lehettünk ;) úgyhogy ez nekem nagyon tetszik. Kár, hogy el kell raknom őszig, mert nálunk már mogyoróhiány lépett fel. :(((

Eszter írta...

Kati, Csilla Andi! Mogyorórajongóknak egyenesen kötelező! ;-)

egycsipet! :-)) A "Mókuscsaládnak" bizonyára ősszel is ízleni fog! ;-)

Névtelen írta...

Szia Eszter!

A hétvégén megcsináltam, de sajnos valami nem klappolt vele.
Az alján a tészta nem sült meg, míg a tetején a mogyorós réteg igen.
Így is tovább, kb. 35 percig volt a sütőben, közepes lángon.
Így utólag a vaj mennyiségére gyanakszom, talán az akadályozta a kellő átsülést... 22dkg liszthez nem sok a 25dkg vaj?

Köszi. Üdv: Betti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails