2012. február 23., csütörtök

Vöröslencse leves kolbász chips karikákkal


Olyan érdekes, hogy néha rám törnek időszakok, sokszor nem is tudok ezzel mit kezdeni, nem is értem. Most ott tartok (vagy inkább még mindig), hogy ritkán kívánom meg a húst. Ugye azt is tudjuk, hogy az ember szervezete sokszor azt az ételt kívánja meg, amire szüksége van. Vitamin vagy egyéb tápanyag hiány... A múltkorjában halat ettem volna hallal (na nem mondom, hogy ez már lecsengett). Talán ezért is került a kosárba a boltban a vöröslencse. Utánanéztem, hogy "mit tud", milyen hatásai vannak:
Magas élelmi-rost tartalma van. Fehérjékben is gazdag, ezért fontos alapanyaga a vegetáriánus étrendnek. Legnagyobb arányban purint tartalmaz, aminosav-összetétele nem teljes, ezért húsmentes étrend esetén kombinálni kell más gabonanövények fogyasztásával is. Keverhetünk hozzá árpát, zabot, búzát, búzacsírát. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A Vörös lencse hántolt barna lencse, a dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga. Felhasználása előtt nem kell beáztatni. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul és pürés állagúvá válik. 

Én egy finom levest főztem belőle ami igazán tartalmas és ízletes lett a fűszerezése miatt is. 
Debreceni kolbászból készítettem hozzá ropogós kolbász karikákat. A lencse rövid főzési ideje miatt nagyon gyorsan elkészül ez a leves.

Hozzávalók: 
15 dkg vörös lencse
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 liter zöldségleves alaplé
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál liszt
kevés őrölt bors
egy csipet őrölt római kömény
2 pár debreceni kolbász

A zöldségeket megtisztítom és egészen apró kockára vágom őket. Egy kevés olajon vagy vajon megdinsztelem őket, majd felöntöm az alaplével és hozzáadom a lencsét is. Fűszerezem sóval, borssal és őrölt római köménnyel majd fedő alatt készre főzöm. Ez annyi idő, amíg a lencse megfő, annyi idő alatt az apróra vágott zöldségek is megpuhulnak. 
A tejfölt elkeverem a liszttel, majd egy kevés levest hozzákeverek (hőkiegyenlítés) és a forrásban lévő leveshez keverem, behabarom vele a levest és pár percig még forralom.
A kolbászt felkarikázom és egy kevés olajon ropogósra sütöm őket majd ezzel tálalom a levest.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails