A fondnat: A cukrászatban használt kifejezés, a fondant, egy tésztaszerű, képlékeny cukormázat takar, amelynek az apró kristályszemcsék és a különösen jó minőségű nyersanyagok lágy, hókristályszerű külsőt kölcsönöznek.
Torták, sütemények készítésekor használják.
A fondanthoz a hozzávalókat, a használatához az útmutatást és az ötleteket erről a honlapról vettem.
Hozzávalók:
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
kb. 90-100 dkg porcukor (nekem kicsit többet is felvett)
A fondant elkészítése:
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással.
A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása még néhány percig gyúrjuk.
Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.
6 megjegyzés:
Kedves Eszter régen olvasom (csodálom) az oldaladat, és a kislányom 1 születésnapjára szeretnék neki én tortát csinálni! Kis is találtam, csak a fondantot 2 féle barnára kéne színeznem egy egész világosra meg egy sötétre. Tudnál segíteni hogy csináljam? Kakaóporral lehet? Az egyikbe keveset a másikba többet ... vagy hogyan? És főleg mikor keverjem bele?
Nagyon köszönöm és gratulálok a munkáidhoz nagyon nagyon ügyes vagy! :) Bogi
Kedves Bogi!
Barnát kakaóporral tudsz elérni ha nincs más színező anyagod (ételfesték) esetleg még a kávé is szóba jöhet akár a 3in1 kávé, attól függően milyen barna színt szeretnél. És ahogyan mondod, kevesebb és több színező hozzáadásával éred el a két színárnyalatot, amit szeretnél. Javaslom, hogy készítsd el a fondant, majd vedd két részre és utána színezd. Ha repedezne (a több szárazanyag miatt) akkor egy kis margarinos kézzel gyúrd még át.
Köszönöm a dícséretet és én is jó tortakészítést kívánok Neked! ;-)
Köszönöm a segítséget süni fog készülni... remélem hogy felismerhetőre! :)
Érdemesebb inkább ételfestéket vennem? Vagy teljesen jó a kakaópor is?
Köszi mégegyszer
Biztosan jól fog sikerülni! ;-) De a süni tüskéit is fondantból tervezed készíteni?
Szerintem teljesen jó lesz a kakaópor is hozzá. Ezt a tortát: http://recepteszter.blogspot.com/search/label/Marcip%C3%A1nos%2FFondant%20bevonatos%20tort%C3%A1k?updated-max=2011-10-10T10:38:00%2B02:00&max-results=20 kakaóporral színeztem. A Bambit meg barna festékkel. Meg tudod nézni a színárnyalat különbségeket!
Köszönöm Eszter!
Hát 2 verzió van a tüskére, az első amit te is írtál hogy fondantból lesz... de mivel sose csináltam és tartok tőle hoyg esetleg nem sikerül. A B verzió szerint natúr ropit csokoládéba mártva készülne a tüske. Ha van jobb ötleted fogadom nagyon szívesen.
Majd 14-én beszámolok az eredményről akkor lesz a nagy nap! :D
Kedves Eszter!
Köszönöm a segítséget, küldtem neked egy képet a kész műről! :)
Bogi
Megjegyzés küldése