2015. április 28., kedd

Ricotta krém zsázsával és metélőhagymávalIsmeritek a zsázsát?

A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) Európa-szerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény. Számtalan néven szerepel a népnyelvben és a kertészeti irodalomban (például: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű).
 Eurázsia déli, illetve Afrika északi részein az emberi történelem kezdete óta ismerték, fogyasztották mint salátának való, illetve fűszer- és főzeléknövényt. Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
 A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glükozidának, a glükotropeolinnek köszönhető. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.
(forrás: hazipatika.com)Próbáljátok ki ezt az igazán tavaszi krémet akár más, FRISS fűszernövényekkel is! Amikor már "nem tudunk mit a kenyérre kenni", akkor ez pont jó választás lehet!

Hozzávalók: 
Ricotta (kb 20 dkg)
1 evőkanál tejföl
egy nagy maréknyi zsázsa és metélőhagyma

bors

A ricottát kikeverem egy kevés tejföllel és sóval, borssal ízesítem. A friss zöldfűszereket apróra vágom majd majd összekeverem a ricottával. 
Friss salátával és zöldségekkel tálalom.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails