2016. június 9., csütörtök

Svéd mandulatorta





Igen-igen, ez az a bizonyos áruházlánc mandulatortájának az otthon elkészíthető változata. Nem teljesen ugyanazt az eredményt kapjuk, mert azok a "mű" ízek nem találhatóak meg benne, mint a készen kapható tortaszeletben. Azonban nem fog csalódás érni bennünket ha ezt megkóstoljuk. A rengeteg mandula és a vaj... mesés. Igazán luxus élmény. ;-)




Hozzávalók: (26cm-es tortaformához)
Tészta:
4 tojás fehérje
13 dkg nádcukor
22 dkg darált mandula (én egész mandulát vettem és ezt daráltam le)
Krém:
4 tojás sárgája
2 dl tej
2 evőkanál étkezési keményítő
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
1 rúd vanília 
16 dkg vaj
8 dkg szeletelt vagy vágott mandula mandula a tetejére

A tésztához a tojás fehérjéből kemény habot verünk, a végén hozzáadjuk a cukrot is és ezzel is tovább verjük majd a darát mandulát óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük.
A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 170-180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Miután teljesen kihűlt, félbevágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a vaníliarúd kikapargatott magjaival. Folyamatos kevergetés mellett, alacsony hőfokon sűrű krémet főzünk belőle. Ha egy kicsit hűlt a krém (de még meleg) akkor hozzákeverjük apránként a vajat.
A félbevágott tortalapot megkenjük a kihűlt krém felével, majd erre megy rá a másik tortalap végül a maradék krémmel bekenjük a torta tetejét és oldalát.
A mandulát száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk majd miután kihűlt, beborítjuk vele a tortát.

Tipp:
Lehet, hogy érdemes a tésztát két részletben sütni, mert könnyen törik, de ez az élvezeti értékén nem ront.

1 megjegyzés:

Gerdi írta...

Köszönöm szépen! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails