2014. szeptember 24., szerda

Grízes krémes


Egy könnyű kis sütemény receptet hoztam. Ez is mondhatni minden gyerek kedvence közé sorolható. Nem csak, hogy "tejbegrízes", de még kakaós is. 
Előfordul, hogy valami olyan igazán tömény édességre vágyom, jó sok krémmel és igazán édes falatokra. Azonban van a másik oldal - ami azért gyakrabban fordul elő- amikor az a kritérium, hogy legyen sütemény, de ne túl édes, ne túl nehéz, valami kis könnyű finomság. Na, ez a süti pont olyan. :-)
Nálunk abszolút siker.




Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
9 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan) 
1 teáskanál sütőpor 
0,5 dl olaj
3 evőkanál víz 
Hozzávalók a krémhez: 
1,2 l tej
10 púpozott evőkanál búzadara 
15 dkg porcukor
15 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
200 g vaj

A sütőt 170 fokra előmelegítjük és sütőpapírral kibélelünk egy 23*35 cm méretű tepsit.
Első lépésként elkészítjük a tésztát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukor felével. (érdemes a cukrot akkor hozzáadni, amikor félig már felvertük a habot). A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és hozzákeverjük felváltva a vizet és az olajat. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a tojás sárgájás krémhez keverjük. Két részletben óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojások fehérjét és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Ha megsült, akkor kihűtjük és félbevágjuk a piskótát.
A krémhez felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a búzadarát. Kevergetve főzzük amíg besűrűsödik majd vízfürdőbe téve kihűtjük. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt tejbegrízzel alaposan összekeverjük.
A félbevágott piskótára kenjük a tejbegrízes krém felét, befedjük a piskótával és a maradék krémet eloszlatjuk egyenletesen a tetején. 
Kis kockákra szelve tálaljuk, kakaóporral megszórva.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails