2013. október 29., kedd

Túró Rudi torta


A Túró Rudi az örök és megunhatalan kedvenc szerintem nagyon sokak számára. Én is elkészítettem torta formájában és nagy sikert aratott.

Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 dkg cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a túrós réteghez:
50 dkg túró
1 dl tejföl2,5 dl (hideg) habtejszín
kb 20 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 csapott evőkanálk zselatinpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál vanília aroma (vagy 1 rúd vanília)
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé

A tetejére:
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj

A sziruphoz:
1 dl vizet összeforralunk 5 dkg cukorral
 

A piskótához a  tojásokat a cukorral pár perc alatt jó habosra keverjük a robotgéppel majd a lisztet, a kakaóport és a sütőport is óvatosan hozzákeverjük egy keverőlapát vagy fakanál segítségével.
Egy 26 cm-es, sűtőpapírral bélelt (elég csak az aljára a sütőpapír) kapcsos tortaformába öntjük a piskóta tésztát, majd előmelegített sütőben (170 fokon) kb 10-15 perc alatt megsütjük.
A töletlékhez a zselatint 1 dl vízben elkeverjük, majd felmelegítjük és félretesszük hűlni.
A túrós réteghez összekeverjük (jó szolgálatot tesz egy botmixer) a túrót, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, végül a kihűlt zselatint is hozzáöntjük. A habbá vert tejszínt is óvatosan a túrós töltelékhez forgatjuk (természetesen már nem a botmixert használjuk, henem egy fakanalat vagy keverőlapátot célszerűbb inkább).
A kihűlt piskótát miután kiszedtük a formából és megszabadítottuk a sütőpapírtól,visszateszük a formába és meglocsolgatjuk az elkészített cukros sziruppal (nem kell hozzá az egészet felhasználni).
Ráöntjük, rásímítjuk a túrós tölteléket, majd hűtőbe tesszük.
A torta tetejére jön a csokoládé, amihez felolvasztjuk gőz fölött a csokoládét az olajjal, majd ha langyosra hűlt, akkor a túró tetejére öntjük és mehet vissza a torta a hűtőbe legalább egy éjszakára.
Tálaláskor egy késsel végigvágjuk a tortát a tortaforma mentén, majd kiszedjük a formából.

Tipp: Meleg vízbe mártott késsel vagy recés élű késsel is szeleteljehtük a tortát a csokoládé miatt.

A receptet a NoSalty-n találtam, némi átalakítással készítettem el saját tetszésemre.

3 megjegyzés:

pinkóci írta...

úú, nagyon nagyon jól néz ki az a csoki a tetején... meg persze az egész, mert a túróért minden formában csorgatjuk a nyálunk ;)

Eszter írta...

Örülök, hogy tetszik! ;-)

Bogi írta...

Szuper a recept. Megcsináltam nagyapám szülinapi tortájaként. Az egész család imádta, plusz még a német vendégeknek is le kell fordítanunk. Köszi! Csak ajánlani tudom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails