2013. október 30., szerda

Pikáns fűszeres sütőtök



Sütőtök szezonban vagyunk és a közelgő Halloween-es, "tökös" hangulatra való tekintettel egy ehhez illő receptet hoztam. Nem egy szokásos sütőtökös étel, de annál érdekesebb és ízletesebb ez a fűszeres kavalkád. Érdemes mindenképpen kipróbálni, akár egy vendégvárós ételként vagy vacsorára tudom ajánlani.

Hozzávalók: (2 főre)
egy sütőtök felső, vékonyabb része (kb egy átlagos méretű sütőtök fele)
2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma

őrölt fehérbors
őrölt feketebors
1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kávéskanál szárított borsikafű
1 kávéskanál szárított oregano
1/2 kávéskanál szárított chili
egy nagy csipet őrölt római kömény
2 kávéskanál sültcsirke fűszersó
1/2-1 dl olíva olaj
kb 5 dkg kéksajt




A sütőtököt meghámozom és kis kockákra vágom majd egy tűzálló tálba teszem. A megpucolt lilahagymát cikkekre vágom és a megpucolt fokhagymákat késsel összenyomom, majd a sütőtökhöz adom a hagymákat.
Egy kisebb méretű befőttes üvegbe öntöm az olajat a fűszerekkel együtt, majd a kupakját rácsavarva alaposan összerázom. Ezt a fűszeres öntetet a sütőtökre öntöm és alaposan összekeverem. Érdemes kb fél dl vizet is a sültőtökhöz önteni.
Előmelegített sütőbe (200 fokon), fóliával lefedve sütöm legalább 30 percig majd a fólia levétele után rámorzsolom a kéksajtot és tovább sütöm (esetleg grillezve) amíg kicsi színt kap és a sajt elolvad.


Tipp: Fehérborral kínálva kiválóan kiegészítik egymást.

1 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Azt hiszem, megtaláltam a hétvégi ebédenmet, köszi, gyönyörűen néz ki és biztos nagyon_nagyon finom, idáig érzem az illatát!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails