2013. február 25., hétfő

Eper puncs


Bár már felénk, itt Szegeden mondhatni beköszönteni készül a tavasz...de azért még az ország más részein azért még itt-ott tél van. Már ami ezt a posztot (a hangulatát és aktualitását) illeti, ugyanis még régebben készült ez az ital, de azért még elkészíthetitek. Akár télbúcsúztató forró italként! ;-)
Gyerkőcöknek is elkészíthető természetesen alkoholmentes verzióban és garantáltan sikert arat! :-) Nálunk így történt.

Verhetetlen a téli italok között a puncs. Természetesen a forró puncs is készülhet többféleképpen; a klasszikus típusnak cukor, citromlé, pálinka, tea az alapja. Gyümölcslével, gyümölcsökkel és likőrrel, rummal, sőt akár bor hozzáadásával is meg lehet variálni.

Forralt bor, Jägertee és grog...
A tél egyik legjellemzőbb itala a gőzölgő forralt bor. Az ókori római szerző, Apícius még bort, mézet, borsot, babérlevelet, sáfrányt, pirított datolyamagot és datolyát főzött össze, hogy létrehozza fűszeres borát (Conditum Paradoxum). A mai osztrák Glühwein ennél egyszerűbb, egyszersmind ízletesebb is. Bor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül bele.
Ausztriában az adventi időszak ünnepi piacain (Weihnachtsmarkt) a forralt bor mellett a Jägertee (vadásztea) és a puncs a legnépszerűbb meleg italok. A Jägertee ősi formájában pálinka, vagy rum, s forró tea 1:4 arányú keveréke. A vadászok, s erdőmunkások 19. századi italának mai receptjeiből már a rum, pálinka, bor, tea és fűszerek sem hiányoznak. A Jägertee Csehországban és Szlovákiában grog néven is ismert. A grog eredeti értelmében még a Brit Királyi Haditengerészetnél 1740. augusztus 21-én bevezetett, vízzel, híg sörrel hígított rum volt.
A téli ünnepek idején népszerű grogra is jellemző, hogy modern formájában sokkal gazdagabb és ízesebb, mint korai elődjei. Készítéséhez forró víz, rum, citromlé (lime lé), cukor és illatos fűszerek (fahéj, szegfűszeg, citromhéj) kellenek. Az alkohol gőze akár meg is gyújtható.


Boros tea és puncs...
Mindenütt előforduló téli italok a Jägertee rokonságába tartozó egyszerű boros és pálinkás teák is. A teához adott gyümölcspárlatok sokszínűsége az Obstlertől a Šljivovica, Rakia, Ţuică, Pálenka, Pálinka legkülönbözőbb nemzetségéig terjed. A vruca rakija készítéséhez cukrot karamellizálnak, majd a karamellizált cukrot vízzel higított szilvapálinkában feloldják. Az italt melegen fogyasztják. A vruca rakija erős rokonságot mutat a krampampulival.
A legrégibb rumpuncs receptek egyike szerint az italhoz 1 rész savanyú (citromlé), 2 rész édes (cukor), 3 rész erős (rum), 4 rész gyenge (víz), valamint a keserű Angostura néhány cseppje, s némi reszelt szerecsendió szükséges. Ezzel pedig már el is készült az öt elemből álló hideg puncs.  Napjaink rumpuncs receptjeiben fehér és vörös bor is előfordul, s ezzel – gyökereitől messze távolodva, – az ital már a forralt bor rummal gazdagított téli változatává vált.

A krampampuli...
A puncsnak számtalan készítési módja terjedt el. Közülük is az egyik legizgalmasabb variáns a Feuerzangenbowle, vagy, ahogy az a 19. század eleji német diáknyelvből hozzánk eljutott, a krampampuli.
(forrás: www.foodandwine.hu)

Hozzávalók:
a gyümölcshöz passzoló tea (nálunk erdei gyümölcsös készült)
gyümölcs (esetünkben fagyasztott eper feldarabolva)
ízlés szerint méz vagy cukor
pálinka (jelen esetben házi mézes) 1 bögréhez 2-3 cl


 



5 megjegyzés:

Millye írta...

Eszméletlen jó lett! :)

Eszter írta...

Köszi! ;-)

Pixie Pie írta...

Nekem szimpi! Meghúznék már egy ilyet, nagyon ki vagyok szomjazva. :D

teller-cake írta...

Ebből egy pohárkával, lehunyom a szemem és számomra már itt is a tavasz...! :))) Nagyon finom lehet és élvezettel olvastam ismét az összeállításodat!

Eszter írta...

Pixie! :-) Elhiszem! Nemsokára meghúzhatod! ;-)

Teller-cake! Örülök, hogy tetszett!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails