2013. február 11., hétfő

Bazsalikomos fekete retek saláta


Bevallom, hogy télen nem szoktam annyi salátát enni, mint nyáron. Nyilván azért egy nyáron, a napsugarak által érlelt zöldség sokkal csábítóbb. De azért nem mondhatjuk, hogy nincsenek finom "téli zöldségek" és saláták. Mert bizony amit most mutatok, az is az!

 

Fekete retek:
A retket nemcsak csípősségéért szeretik, hanem gyógyhatása miatt is. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül.
A különféle retkeket Kínában már 3000 évvel ezelőtt is kilószámra fogyasztották, és a mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi adag, amihez képest a németek átlagosan 200 grammja szinte elenyésző. 
Az egyiptomi piramisok építőinek a hagyma és a fokhagyma mellett a retek is fontos étele és egyben gyógyszere volt, hiszen védett a parazitáktól és a fertőzésektől.
A retket a népi gyógyászatban évezredek óta használják, bár egyes alkalmazási módjait és hasznát - mint például a cukorbetegség házilagos kezelése, potenciazavarok gyógyítása - nem sikerült tudományos módszerekkel is alátámasztani.
Ami viszont tény: a retek kitűnő étvágygerjesztő hatású, jó hörghurut és köhögés ellen, valamint krónikus epeúti problémák, emésztési rendellenességek és az ezzel járó székrekedés kezelésére.
(forrás: wellnesskincs


Hozzávalók:
egy nagyobb méretű fekete retek (kb fél kg)
1 kicsi fej lilahagyma
1 kis pohár natúr joghurt
1-2 evőkanál tejföl
kb 10 dkg házi sajt (ebbe a salátába vegyes hagymás és olivás házi sajt került vegyesen, de helyettesíthető akár trappistával vagy goudával is)

egy pár levél friss bazsalikom

A retket meghámozom és kis kockákra vágom (besózom), a sajtot is ekkora méretre kockázom.
A lilahagymát egészen apróra darabolom, majd a retekhez keverem a sajtot és a hagymát is.
Ráöntöm a joghurtot és a tejfölt is, majd az apróra tépkedett vagy darabolt bazsalikomot is a salátához keverem. 
Fogyasztásig hűtőbe teszem.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails