2013. február 4., hétfő

Búzacsíramálé


Ismeritek ezt a nagyon-nagyon finom és roppant egészséges ételt?

Hagyományos helyi (Csongrád és Szentes környékén) jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba.  
Rendkívül gazdag vitaminokban (A, B1, B3, B5, B6, B10, B12, E, K/, ásványi anyagokban és nyomelemekben /Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si/.
A csírázó magban működő enzimek az összetett keményítőt egyszerű cukrokká alakítják, a bonyolult fehérjéket aminosavakra, a zsírokat könnyen emészthető zsírsavakra bontják.
Telítetlen zsírsavtartalma alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére, fogyasztása ajánlott még a következő betegségek esetén :
 - fáradtság, idegrendszeri probléma,
 - bél- és májbetegségek,
 - hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás,
 - hólyag- és vesepanaszok.
Betegségmegelőző hatása is jelentős:
 - erősíti az immunrendszert,
 - csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét,
 - előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek, izmok működését.
Sajnos sütéssel néhány hőre bomló enzim és vitamin a csíramáléban már nem található, ezért cégünk a frissen csíráztatott búzát is ajánlja minden kedves érdeklődőnek. Fogyasztható önmagában (enyhén 
édeskés ), müzlihez keverve, vajas kenyérrel, salátának elkészítve. (forrás: http://www.szentesinfo.hu/csiramale/)


 Már többször megfordult a fejemben, hogy írok róla a blogon, ugyanis ezt a csemegét sajnos kevesen ismerik. Szerintem jobb, mint bármelyik multivitamin készítmény. 
Soha nem fogom elfelejteni, amikor megszületett a gyerkőc, akkor a barátnőm (egyébként Ő általa ismerem a csíramálét) hozott be nekem egy dobozzal. Semmi nem esett akkor jobban, mint ezt falatozni. Állítom, hogy Bogó búzacsíramáléból és sült tökből táplálkozott (általam) első hónapjaiban. :-)))


Egy kicsit bővebben a csíramáléról: 
Már Jókai Mór is megemlíti az Aranyember című regényében "fenséges, mézédes csíramálé". Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő. Hazánkban csak Csongrádon, Szentesen és annak környékén ismerik és készítik, bár ez a kör évről évre bővül.
A Földművelésügyi Minisztérium elemeztetése szerint 20-22% cukrot (de ez a cukor nem az a cukor amire Ön gondol, hanem a búzában található keményítő a meleg hatására alakul át maltózzá és dextrózzá), vasat, B1 - B6, és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint is tartalmaz. Nyomokban előfordul A-, és K vitamin is. Tehát a csíráknak értékes szerepük van a táplálkozásunkban, könnyen emészthetőek, ezáltal salaktalanítják a szervezetet. Ha pedig a szervezetünknek nem kell nap mint nap megküzdeni a méreganyagokkal (a csíramáléban semmilyen adalékanyag, állományjavító, színező, aroma, tartósítószer nincs), akkor az immunitásunk erősödni fog és egészségesebben fogunk élni.
Érdekesség, hogy magyar orvosok fejlesztették ki a daganatos megbetegedések lehetséges gyógyszerét, az Avemart.  Ezt a készítményt búzacsíra-kivonatból állítják elő, s az állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer megakadályozza az áttétek képződését a rákos sejtekben.
(forrás: csiramale.hu

A készítéséről itt olvashattok: Csíramálé készítése lépésről, lépésre

10 megjegyzés:

teller-cake írta...

Én is Csongrádon ettem először és nagyon finomnak találtam. Viszont ennyi mindent nem tudtam róla, jó hogy megosztottad ezeket az infókat! :)

Noémi írta...

Én is csak erősíteni, hogy milyen finom és milyen sok jótékony hatása van! Én is akkor szerettem meg mikor az első kisfiam kicsi volt és még szoptattam, most meg, hogy a másodikat várom a terhesség alatt nagyon sokszor rákívántam már. Biztos nem véletlenül kívánja a szervezetem ezt a sok vitamint! :-)

M@rti írta...

Kiskoromban nem szerettem túlságosan, aztán később igen. Itt Komárom megyében is ismert (én ismerem) :-), nagymamáim készítettek ilyent nagyon rég. Jó ragacsos volt, és nádat is böktek bele (levegőzés?)

Pár éve vettem én is bio-búzát, meg csíráztató tálat, de a búzából valami bogarak másztak ki. Kicsíráztattam, de a továbbiakban nem volt gusztusom hozzá.

Idén lehet, hogy megpróbálom újra - "hús" nélkül!

Millye írta...

Én nem ismertem eddig, köszi hogy leírtad :)

Eszter írta...

teller-cake!, Millye! Örülök, hogy tudtam újat mondani róla!

Noémi! Egyél sokat, biztos jobb mint bármilyen más vitamin!

M@rti! A nádról még nem hallottam. Viszont azt nem írtam bele a posztba és lehet, hogy nem lett egyértelmű, de saját kezűleg még nem készítettem el. Ez olyan csemege, amit készen szeretek venni. Kevés ilyen van, ami akkor finom ha más készíti és ez olyan. :-)))

Beastie írta...

Nagyszüleim a 80-as években váltottak át reform táplálkozásra, makro vegetáriánusok lettek (lehet keverem a pontos kifejezéseket), s ez mentette meg őket az elhízás okozta egyéb betegségektől.

Ők csíráztattak sokat s ettünk mi is valami hasonlót, de azóta sem. Itt az ideje kipróbálni a lányokkal odahaza :) hátha ízlik nekik.

Köszi.

Eszter írta...

Beastie!
Örülök, amikor mások is így írnak róla! Köszi, hogy megosztottad! ;-)
Remélem ízleni fog az otthoniaknak is!

TomkaPál írta...

Mi most kezdjük a próba gyártást!

Unknown írta...

Melyik vidéken? Sikerült a próbagyártás?

Unknown írta...

Győrben lehet ilyet venni??Inzulimos diabétesz beteg eheti??Mert ahogy olvasom a keményítő alakul att cukorra!!Megkostolnám.Koszonom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails