2012. december 19., szerda

Sütlaç, avagy a török rizspuding


Imádom... amióta megkóstoltam ezt a fennséges és végtelenül egyszerű desszertet. Törökországban is ilyen kis alu tálcákban fogyaszottuk, így van meg az igazi feeling. (természetesen kis hőálló tálkákban is elkészíthető) Éppen ezért nagy kereső akcióba kezdtem, de azért így a tél közepén nem mondom, hogy egyszerű volt felkutatni ezt a nyári grillezéshez használatos tálkát. Sajnos csak nagyobb méretben találtam, de az élvezeti értékén mit sem ront. Legalább dupla adag kerül bele. :-)
Alig vártam, hogy elkészítsem végre én is, aztán parkolópályára került ez a hadművelet. Végül egy szép napon eszembe jutott (ki felejthetné el ezt a mesés desszertet..) így rákerestem a neten és Kati (Pötipite) oldalán rátaláltam a számora leginkább tetszetős receptre.
Még egy csepp Törökország (nem tudok betelni vele), újra emlékek sokasága és telhetetlen volt itthon vele kisebb-és nagyobb aprónép is engem is beleértve. Mert ez annyira FINOM!!

...ezt ettük Törökországban

Hozzávalók:
1 l tej
50 g rizs
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 csomag (1,5 evőkanálnyi) vaníliás pudingpor

A tej felét felforralom és megfőzöm benne a rizst.
A pudingport elkevertem a cukorral és maradék tejjel.
Ha megfőtt a rizs, akkor hozzáöntöm a hideg pudingot és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Beleöntöm a tálkákb és előmelegített sütőben megpirítom a tetejét. (nekem az jött be, hogy 200 fokra melegítettem elő a sütőt és a rácsot felülre helyeztem, majd mehetett be a tálka. Érdemes vagy felső sütési funkciót beállítani a sütőn vagy egy tepsit esetleg betenni alólra. Nekem ugyanis az első adagnak mesült az alja is és úgy nem az igazi)
Elég gyorsan megpirul a teteje, érdemes figyelni rá.
Mindenképpen hidegen fogyasszuk!

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ezt én is nagyon szeretem, és lám, nem is kell semmi extra összetevő hozzá. Köszi a receptet! :)

Eszter írta...

Nagyon szívesen! Remélem Neked is ízleni fog! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails