2012. december 17., hétfő

Lazac steak Gribiche mártással



Még a tavalyi Kifőztük Karácsonyba készült (itt megjegyezném, hogy idén Karácsonykor is van a Kifőztüknek adománygyűjtő akciója) ez a receptem, de akkor valamiért elmaradt, hogy posztoljam a blogban. Így most ezt szeretném mindenféleképpen pótolni. Mivel már csak 1 hét van Karácsonyig, pont aktuális ennek a nagyszerű receptnek a pótlása. :-)
A lazac azon nagyon finom ételek közé tartozik, amit nem minden hétköznap eszik az ember. Azonban Karácsonykor nagyon elegáns és finom fogást készíthetünk belőle. Előnyére válik még az is, hogy gyorsan elkészíthető, így nem kell órákat szánni az elkészítésére.


Hozzávalók: (4 főre)
4 vadlazac steak
40 g vaj
1 evőkanál olaj
frissen őrölt bors
20 dkg zöldbab

Hozzávalók a mártáshoz:
3 db főtt tojás
2 tojás sárgája
2 dl olaj
2 teáskanál mustár
porcukor
2 teáskanál ecet
20 g kapribogyó
50 g csemege uborka
bors
1 teáskanál tárkony
1 evőkanál petrezselyem
10 g vöröshagyma
tejszín a hígításhoz


 Először a mártást készítjük el, amelyhez kikeverjük a majonézt. A tojások sárgájához hozzákeverjük a mustárt, majd folyamatos keverés közben-robotgéppel vagy kézi habverővel- nagyon óvatosan cseppenként adjuk hozzá az olajat. Amikor az olaj felét belekevertük, vékony csíkokként adagoljuk tovább folyamatosan keverve közben. Ízesítjük sóval, borssal, ecettel és egy kevés porcukorral ízlés szerint.
A vöröshagymát, a kapribogyót és az uborkát apróra vágjuk, a tojások sárgáját villával összetörjük. A főtt tojások fehérjét vékony csíkokra vágjuk, majd ezeket a hozzávalókat összekeverjük a majonézzel. Finomra aprított tárkonnyal és petrezselyemmel ízesítjük. Az így kapott sűrű mártást egy kevés tejszínnel hígíthatjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megsütjük a lazacot, hogy összeérjenek az ízek.
A lazacokat mossuk le, majd töröljük szárazra. Ha még rajta lenne a bőre, akkor egy éles késsel hántsuk le. Sózzuk és borsozzuk meg. A vajat és az olajat hevítsük fel egy serpenyőben majd a lazacok mindkét oldalát süssük pár perc alatt szép pirosra. Ügyeljünk arra, hogy csak egyszer fordítsuk meg a szeleteket a sütés közben, nehogy szétessenek. Gyönyörűen lehet látni sütés közben, ahogy a lazac átsül. Elég pár perc, nem szabad túlsütni, kiszárítani.
A roppanósra főtt zöldbabbal és a mártással együtt tálaljuk a lazacot.  


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails