2010. december 6., hétfő

Eszterházy torta (tej mentes)



Ferenceink névnapjára készült ez a torta, ismét tej mentesen.
A tésztája mandulával készült.
Az alap ötlet az 1 millió menü c. könyvből van.

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg mandula (héjas mandula ledarálva)
25 dkg cukor
8 tojás fehérje

A krémhez:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
10 dkg szeletelt mandula
1/2 tk vanília aroma
1 ek citromlé

A díszítéshez:
10 dkg fehércsokoládé
3 dkg étcsokoládé
pirított szeletelt mandula

A tojások fehérjét kemény habbá verem a cukorral, majd beleforgatom a darált mandulát. Sütőpapírra kb 19 cm átmérőjű köröket rajzolok, majd ezekre kenem rá a tésztát. Összesen 6-7 lapot sütök belőle (nekem 7 lap lett). Előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm őket. Amint kivettem a sütőből a lapokat, lehúzom róluk a sütőpapírt, így nem törik el a lap, majd kihűtöm.
A krémhez a cukrot annyi vízzel engedem fel, amennyi éppen ellepi, majd forralva addig főzöm, amíg színtelen, sűrű szirupot nem kapok. A tűzről levéve, hozzáteszem a citromlevet, majd kihűtöm.
Közben a vajat habosra keverem a mandulával és hozzáöntöm a már nem forró cukorszirupot és tovább habosítom, közben vanília aromával ízesítem a krémet.
A lapokat egyenként megkenem a krémmel, majd hűtőbe teszem a tortát.
A fehér csokoládét megolvasztom, majd 1-2 tk olajjal összekeverem és a torta tetejére öntöm, egy kenőkéssel elsímítom rajta. A felolvasztott étcsokoládét papírtölcsérbe teszem és a torta közepéről indulva egy csigát rajzolok rá egésze a torta széléig. Végül fogpiszkáló segítségével becsíkozom a tortát.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails