2010. december 21., kedd
Diós-mákos-túrós töltött kalács
Még egy pár évvel ezelőtt elmentettem ezt a receptet, kinyomtattam és már gőzöm sincs, hogy hol találtam rá, de kincsként őrzöm a továbbiakban. Most vettem a bátorságot és a közelgő Karácsonyra gondolván kipróbáltam. Mondhatám úgy is, hogy ez a bejgli újragondolva (az én olvasatomban). Ugyanis egyben van dió és a mák is egy kis túrós töltelékkel is megspékelve gyönyörú kalács köntösben. Ez az első sütés az Ünnepek előtti próba volt és nagyon nagy sikert aratott. Bár még a fonáson van mit gyakorolnom (ugyanis jó lágy a tészta és nem volt könnyű dolgozni a fonásnál vele), hogy szép legyen a szeletelésnél a töltelék, azért első próbálkozásra megteszi.
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
3 dkg porcukor
50-55 dkg liszt
3 dl tej
1 csipet só
2 cs vaníliás cukor
2 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
3 dkg vaj
A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tej
4 ek rum vagy 1-2 tk rum aroma
1 ek zsemlemorzsa (ha szükséges)
A mákos töltelékhez:
10 dkg darált mák
6 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tej
1 dkg vaj
A túrós töltelékhez:
20 dkg túró
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 tk reszelt citromhéj
Az élesztőt 3 ek tejben és egy tk cukorral felfuttatjuk.
Elkeverjük a lisztet a sóval, a cukorral. Hozzáadjuk a felfutott élszetőt, 2 tojást és a maradék tejet. Beledolgozzuk a megolvasztott vajat is. Egy lágy tésztát kapunk. (ha kell, akkor a liszt mennyiségét növeljük szükség szerint, de érdemes előbb inkább kevesebbet hozzátenni, majd fokozatosan adagolni).
Letakarva kb 30 percig kelesszük langyos helyen.
Főzzük a diót a cukrozott tejben egy pár percig, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a rumot (vagy a rum aromát) és a zsemlemorzsát ha túl híg a töltelék.
Főzzük a mákot a cukrozott tejben egy pár percig, majd tegyük bele a vajat is.
Keverjük ki a túrót is a hozzávalókkal.
Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, majd vágjuk 3 csíkra. Töltsük meg a csíkokat a töltelékekkel és hajtosaauk be mindegyik szélét, formázzunk belőlük rudakat.
Fonjuk össze a 3 rudat, majd kivajazott, kilisztezett koszorú formába téve kelesszük még kb 20 percig. Tojás sárgájával kenjük meg a tetejét, majd először 180 fokon süssük 15 percig, végül mérsékeljük a hőfokot 160 fokra és süssük készre a kalácsot.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Ez mennyei! Itt térdepelek lábaid előtt, és könyörgök a receptér……..Ja, le van írva. Húúú, ez nagyon gyönyörű. Még hogy, első sütés, meg próba. Egy jó nagy habos kakaóval, nyugodtan üldögélni és eszegetni. Osztályzat: 5*
Köszi,köszi,köszi! Irulok és pirulok. :-) Tényleg nagyon finom volt!
Hűűű, de jól néz ki! (nyálcsorgatós szmájli...)
Megjegyzés küldése