2013. május 10., péntek

Görög rakott burgonya


Van az egyik (többek között) tasakos ételeket gyártó cégnek ez az elnevezésű terméke is és volt már rá példa, hogy kipróbáltuk. Nem tagadom, finom volt. Namármost ugye azzal mindenki tisztában van, hogy mennyi mű- és szinte meghatározhatlan összetevőkkel van tele egy ilyesmi "gyorsétel". Ezt kiküszöbölendő, próbáltam elkészíteni a saját változatomat, ami legjobban hasonlít erre az ízre. Jól sikerült és azt hiszem innentől kezdve nincs is rá szükség, hogy egy előre elkészített zacskós verziót válasszunk.

Hozzávalók:
40 dkg darált (sertés)hús
kb 70 dkg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejszín (+ 3 dl víz)
10-15 dkg reszelt trappista vagy feta sajt tetszés szerint

bors
1 teáskanál oregano
1 teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál majoranna
1 teáskanál fokhagymasó
1 evőkanál keményítő


A burgonyát meghámozom és felkarikázom (ne legyen nagyon vékony, mert szét fog törni) majd sós vízben felteszem főni. Nem kell teljesen puhára (készre) főzni, nehogy szétessenek a szeletek.
A hagymát megtisztítom, felkockázom és egy kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst és megpirítom. Sóval, borssal és a többi fűszerrel ízesítem. A keményítőt kikeverem a hideg tejszínnel, majd a darál húsosra öntöm és folyamatos kevergetés mellett  a vizet is hozzáöntöm. Forrástól számított 2-3 percig főzöm majd a leszűrt burgonyát hozzáöntöm és óvatos mozdulatokkal összeforgatom az egészet.
Egy hőálló tálat kivajazok és beleöntöm az egészet majd reszelt sajttal megszórom a tetejét és előmelegített sütőben kb 50 perc alatt összesütöm.



2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ezt nagyon tudnám/tudnánk imádni - és fogjuk is! - Receptfüzetkébe máris lekörmölve...köszi! ;-))

Unknown írta...

Egyszer én is kipróbáltam a zacskós/bolti változatár és tényleg nagyon finom. Többször szemeztem már vele a boltok polcain, de már csak elvből sem vásároltam többször.
A recept alapján most elkészítem és remélem finom lesz! :) Ebben mondjuk szinte biztos vagyok, mert már a képen is szuperül néz ki!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails