2012. június 11., hétfő

Panna cotta erdei gyümölccsel


Nagyon szeretem a panna cottát, már szerepelt a blogon kétszer is. Először az epres, majd a rózsaborsos áfonya szószos változat. Egy meleg nyári napon tökéletes desszertnek gondolom. Így volt ez a hétvégén is, amikor grillezésre voltunk hivatalosak. A jó melegben nem is esett volna jobban más desszert. Könnyű, nem tömény és nagy sikert aratott a gyerkőcöknél is.

Hozzávalók: (most 7 pohárral készítettem ebből az adagból)
3,5 dl tej
4 dl tejszín (30%-os és most cukrozottat használtam)
cukor ízlés szerint a tejszínes részhez
6 g zselatin
1 rúd vanília

40 dkg erdei gyümölcs keverék (most fagyasztott)
60 g cukor a gyümölcshöz


A gyümölcs szószt készítjük el legelőször, amihez a gyümölcsöt kiolvasztom és a cukorral együtt elkezdjük főzni, kis lángon. Folyamatos kevergetés közben sűrű szószt főzünk belőle (kb 15 perc alatt). A kész szószt az előkészített poharakba szétosztjuk, majd mélyhűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen, amíg a tejpuding is elkészül.
A tejet a tejszínnel és a kikapargatott vanília rúd magjaival és a rúddal együtt felforraljuk. Közben elkeverjük a zselatint a cukorral, majd amikor felforrt a tejszínes keverékünk (vegyük ki a vanília rudat), akkor lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a zselatinos cukrot, amíg az teljesen fel nem oldódik. Kis hűtés után az epres szószra merjük egy szűrőn keresztül a tejpudingot. (ilyenkor még nagyon folyós, majd a hűtőben dermed meg)
Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy rendesen megdermedjen, utána fogyasztható.

Friss gyümölccsel és menta levéllel díszíthetjük.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

De jól néz ki! :-)
Kistesó

Gabriella írta...

Imádom a panna cottát, nagyon! Bár eddig én nem készítettem, máshol ettem csak. Pedig van egy epres receptem... :) Ki kellene próbálnom - ez jutott eszembe, ahogy megláttam a Te szép finomságodat... :P

Erzsébet " Lizi írta...

Nagyon ínycsiklandóan néz ki.Lopom a receptet és ki fogom próbálni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails