2011. november 9., szerda

Gránátalmás turmix


Fogyszabályozós időszak, sokadik felvonás. Amikor nem tudok szilárd ételt enni, ez megint egy olyan történet és nem mellékesen nagyon-nagyon finom. A gránátalmával  egyre jobb barátságban leszek és kezdem felfedezni sokoldalúságát, így még biztosan lesznek ételek-italok, amihez felhasználom. Szerepelt már itt a blogon egy joghurtos gránátalmás pohárkrém, az is nagy kedvencem.


De említésképpen egy pár hasznos és érdekes infó a gránátalmáról:
A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe és mindemellett kiváló antioxidáns. Számos jó tulajdonsága miatt érdemes felfedeznünk.
 Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen vághatóvá válik. (A magokat kiskanállal kaparhatjuk ki, de hatásos lehet ha a félbevágott gyümölcsöt lefelé fordítva fakanállal kiütögetjük belőle a magokat egy tál fölött, de vigyázzunk, mert a kicsapódó leve, beszínezhet mindent)
A gránátalma C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.

Már a rák egyik gyógyszerének is kikiáltották, bőr- és prosztatarák esetén is képes volt csökkenteni a rákos sejtek számát. Tény, hogy antioxidáns tartalma a vörösborral és a zöld teával vetekszik.

Savanykás levét külföldön "Granadine" néven forgalmazzák.
Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették, és a Biblia is több helyen említést tesz a gránátalma szépségéről, tápértékéről. Mivel a gránátalma termésében rengeteg mag fejlődik, ezért a gyümölcs a szerelem és a termékenység ősi jelképe - Aphrodité "szent" gyümölcse.

A gránátalma gyümölcséből és kérgéből festék és illatszer is előállítható. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állitható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.

Egyes források szerint a magok száma mindig 613, de ezt már tudományos kutatások is megcáfolták. Egy-egy nagyobb példányban, akár ezer körül is lehet a magok száma.

(Forrás: www.hazipatika.com)

Hozzávalók: (1 adaghoz)
1 nagyobb érett banán
fél gránátalma leve és magjai
1 pohár tej
1 teáskanál méz

A banánt a tejjel összeturmixolom és belefacsarom a félbevágott gránátalma levét. A magjait egy kanál segítségével kiszedem, majd a banános turmixhoz keverem, mézzel ízesítem.

5 megjegyzés:

Gabi, a tortatanonc írta...

Kitartás! Bár ahogy látom, a hátrányokból is kiválóan kovácsolsz előnyöket - nagyon fincsi lehet ez a turmix is!
Egyre inkább meghozod a kedvem a gránátalmához is! :D

Eszter írta...

Köszi Gabi! :-) Neked nem is kell mesélnem róla, bár szinte Neked mondom a legtöbbet is! :-)
Gránátalmára fel! de van ám nagyon finom, igazi almalevem is! ;-) hmm...

Bianka írta...

Annyira szeretem olyan szép gyümölcs :)

egycsipet írta...

Azért van jó dolog is ebben a fogszabályzóban: ha nem lenne, lehet, hogy eszedbe sem jutna ilyen finomságokat mixelni, nem igaz? ;)

Eszter írta...

csipet! Egyébként tényleg így van! :-) és az sem utolsó, hogy egy pár kiló mínusznak is örülhetek, ez szóljon még mellette! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails