2011. július 7., csütörtök

Panna cotta rózsaborsos áfonya szósszal



Ahogyan azt már ígértem régebben is ITT, jön a következő panna cotta verzió.
Találtam ugyanis nem régen Szegeden olyan kis boltot, ahol mindenféle csudajó, érdekes, különleges fűszereket (és még sok mást is) lehet kapni. Elérhető áron! Így történt a találkozunk a rózsaborssal is. Természetes, hogy beindult a fantáziám és egyből egy desszert jutott eszembe, de azért már egy főételes verzió is itt tolong a fejemben.
Néhány szó a rozsaborsról: A rózsabors a borsfa termése, nem csípős-mint a nálunk hagyományos fekete bors-hiszen hiányzik belőle a piperin, ami a csípős ízért felelős. Kicsit édeskés, gyenge, a borókabogyóra is hasonlít az íze. Használják borskeverékekben is, de desszerteknél is, díszítésre is kiváló. Aromáját széttöréskor adja ki, de ne helyettesítsük vele a feketeborsot. Csak kis mennyiségben ajánlatos fogyasztani.

Nagyon ízlett az előző panna cotta recept, így azon nem is változtattam (csak a zselatin mennyiségén minimálisat, mert most nem pohárban volt, kicsit több tartás kellett neki), csak a körítése lett más. Természetesen ez is elkészíthető pohárban, tetszés szerint.


Hozzávalók a panna cottához:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín (30%-os)
50 g cukor
5 g zselatin
1 rúd vanília

A tejet a tejszínnel és a kikapargatott vanília rúd magjaival és a rúddal együtt felforraljuk. Közben elkeverjük a zselatint a cukorral, majd amikor felforrt a tejszínes keverékünk (vegyük ki a vanília rudat), akkor lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a zselatinos cukrot, amíg az teljesen fel nem oldódik. KIs hűtés után, vízzel kiöblített tetszőleges formába merjük egy szűrőn keresztül a tejpudingot. (ilyenkor még nagyon folyós, majd a hűtőben dermed meg)
Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy rendesen megdermedjen, utána fogyasztható.



Hozzávalók a rózsaborsos áfonya szószhoz:
12 dkg áfonya
1 evőkanál málna szörp
1-2 evőkanál méz (ízlés szerint)
kb fél dl víz
4-5 szem összetört rózsabors

A hozzávalókat együtt tegyük fel főni. A víz mennyisége legyen minimális, de az áfonyát éppen lepje el. Gyakran megkeverve főzzünk belőle majdnem lekvárra emlékeztető szószt.


A tálaláskor olvasztott csokoládét tegyünk egy papírtölcsérbe, majd tetszőlegesen rajzoljuk mintát vele a tányérra. Ide kerül majd az áfonya szósz.
A panna cottákat állítsuk meleg vízbe, így könnyebben kijönnek a formából, majd borítsuk a tányérra.
Az áfonya szószt kanalazzuk a csokoládé vonalon belülre, majd egy kevés rózsaborssal díszíthetjük még a panna cotta tetejét.

6 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Nagyon guszta!!

Erika írta...

HÚ , dejóóó! Főleg, ahol már kanalazgatás folyik!

Bianka írta...

Remek, gyönyörű a tálalás

egycsipet írta...

De jóó, már rég nem készítettem, áfonyával pedig még egyáltalán nem. Isteni lehet! :)

Kati írta...

Még sosem ettem Panna cottát, de csak kipróbálom egyszer, ez a tied nagyon különleges, és a tálalásod, diszítésed is.

Eszter írta...

KÖszönöm szépen mindenkinek!
Voltaképp egy nagyon egyszerű desszert, amit renegegféleképpen lehet tálalni/variálni. Csak várni kell a szilárdulásra...ennyi ami a "hátránya".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails