2011. július 8., péntek

Hideg ribizlileves málnával és habgaluskával



1-2 napja felfigyeltem arra, hogy érik a ribizli! :-) Sajnos az erkélyünkön nem terem, de anyuéknál a roskadó bokrokról leszedtük a gyönyörű ribizli fürtöket. Na meg mamitól bezsebeltük a már elkészült ribizli lekvárokat. hm...
Ezt a hűsítő levest azoknak ajánlom, akik szeretik és vágynak a melegben egy hűsítő,  savanykás levesre. Egy kevés málnát is belecsempésztem és könnyű habgaluskával tálaltam.

Hozzávalók:
60 dkg ribizli megtiszítava
25 dkg málna
cukor ízlés szerint
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál liszt

Hozzávalók a habgaluskához:
3 tojás fehérje
1-2 evőkanál cukor
3 dl tej
1 evőkanál vaníliás cukor

A ribizlit és a málnát felteszem főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, cukorral ízesítem (a gyümölcsökből tegyünk félre egy jó pár szemet, ezzeket majd egészben tesszük a levesbe később). Amikor felforrt, akkor egy pár perc főzés után egy szűrőbe átöntve (a levét mindenképpen fogjuk fel, mert ebőől lesz a leves!) hagyjuk lecsepegni a gyümölcsöket. Egy kanál vagy fakanál segítségével kicsit át is paszírozhatjuk őket.
A levest visszatesszük a tűzre és amíg újra felforr, addig a tefjölt elkeverjük egy tálban a liszttel, majd egy keveset merünk hozzá a levesből (hőkiegyenlítés). A forrásban lévő levesbe csorgatjuk folyamatos kevergetés közbe a tejfölt és jól kiforraljuk. Ha kell, akkor cukorral ízesítsük még. A félretett gyümölcsöket tegyük a levesbe.
A habgaluskához a tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verek. A tejet a vaníliás cukorral együtt felforralom, majd a habból kanál segíségével galuskákat szaggatok a tejbe. 1-1 percig főzőm a galuskákat, időközben megfordítva, majd kiszedem őket. (érdemes több részletben főzni őket)
A kihűlt leves tetejét habgaluskával díszítve fogyasszuk!

6 megjegyzés:

Mammy írta...

Yammmi, yammi... :) Amíg csorgatom a nyálam, meglepi, Nálam, Neked! :)

egycsipet írta...

Nem túl nőiesen felröhögtem. :D
A leves szuper, nagyon finom lehet, a málnát is imádom. :) Sajnos az nem terem itthon nagy tételben, pedig abból is szívesen főznék lekvárt, és fagyasztanék, és... :))

Eszter írta...

Mummy! Köszönöm szépen! ;-)

Csipet! :-))) Finom a leves, de a cukor ellenére is savanykás. Juuu, kifelejtettem belőle a gyümölcs darabokat. Javítom.

Ami írta...

Ó, ez valami mennyei lehet! Most szívesen megenném :)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, biztos finom!
Megérkezett a nyereményem, köszönöm! Tetszik a forma, nemsokára biztosan ki fogom próbálni! Ilyen hódarát pedig ezelőtt még nem is láttam. :))

Eszter írta...

Flóra! Örülök, hogy odaért a nyereményed! Használd egészséggel és sok finomságot kívánok hozzájuk! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails