2013. szeptember 11., szerda

Szilvás-túrós morzsasüti



Szilvaszezon-szilvás sütemény,ki nem hagyható, mondhatni kötelező! :-)Végtelenül egyszerű és nem kell hozzá semmi extra szakértelem, így azoknak is ajánlom, akik csak ritkán sütkéreznek!
Bár mindig vannak fenntartásaim az ehhez hasonló morzsás/kekszes alapú sütikkel, de ez egyenesen jól sikerült és elnyerte a tetszésünket. :-)

Hozzávalók:
15+5 dkg vaj/margarin
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
40 dkg túró
40 dkg liszt
kb 20-25 darab nagyobb szemű szilva


A 15 dkg vajat/margarint felolvasztjuk és hozzáadjuk a cukor felét meg a lisztet és összemorzsoljuk. Elfelezzük a morzsát és az egyik feléhez hozzákeverjük az 5 dkg vajat/margarint és tésztát gyúrunk belőle. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kivajazunk és kilisztezünk majd a tésztát a kezünkkel belenyomkodjuk a tortaformába.
Egy tálban összekeverjük a túrót a cukor másik felével, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával végül óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Ezt a túrós krémet a tészta alapra egyengetjük.
A szilvákat megmossuk és kimagozzuk majd a félbevágott tetjükkel felfelé szépen kirakjuk a túrós krém tetejét. Végezetül megszórjuk a maradék morzsás tészta egy részével és előmelegített sütőben (170-080 fokon) kb 40 perc alatt megsütjük.
Ha langyosra hűlt a sütemény, akkor egy késsel körbevágjuk a tortaforma pereme mentén és leszedjük róla a formát. Langyosan, de szerintem hidegen is nagyon finom.

(alapötlet: Csakapuffin.hu)



3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon guszta, tetszik! Épp valami szilváson töröm én is a fejem, főleg mert hétvégén "szilva napokra" megyünk. :)

Eszter írta...

Remélem, hogy majd kipróbálod és elnyeri a tetszésed! Hol lesznek szilva napok?

Névtelen írta...

Hát ezt mèg ma megsütöm, de szilva helyett meggyel. Alig várom....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails