2012. november 9., péntek

Az igazi hamburger hús....


Van egy hely Siófokon, a Petőfi sétányon (na nem a reklám helye ;-) ), ahol abban az igazi, amerikai hangulatban és azzal a bizonyos hatalmas húspogácsával készült hamburgert lehet falatozni (ez a tipikusan bele sem lehet harapni rendesen kategória, na de annál finomabb) abban az 50-60-as évekbeli  feelinggel, a nagy zöld boxokban ülve...
...króm épülete olyan kristálytiszta hatást kelt a szemlélőben, mint Jerry Lee Lewis hangja. Elöl széles neonfényekkel, hogy a sötét éjszakában már messziről felismerhető legyen. A fiatalok kedvelt találkozóhelye lett, a színes, zajos tömeg óriási amerikai autókból kiszállva gyülekezett a Jukebox környékén, és a parkolókban. Új anyagokkal kísérleteztek tulajdonosai, a neonnal, üveg építőelemekkel, színes csempékkel, amelyek mentazöld, lazac és tengerkék színekben pompáztak. (forrás: dinerm.hu) 


A történet onnan indult, hogy említettem Férjnek, én ilyen hamburgert szeretnék enni, azt az igazi nagy húspogácsásat, ami nincs agyonsütve... abban a szerencsében volt részem, hogy Férj vacsorára rekonstruálta nekem ezt a hamburgert. Megjegyezném, hogy pont olyan volt és hihetetlenül finom!!! Ha már itt tartunk, utánaolvastam ennek is és ezt találtam az amerikai hamburgerről, mert jó ha tudjuk igazából nem is Amerikából ered valójában, hanem hosszabb utat járt be:


Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja fedezte fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált.
A vásárok, ünnepségek közkedvelt étele lett, azonban csak egy helyben állva lehetett fogyasztani, míg a vendégek szívesebben használták volna az időt nézelődésre. Ezt felismerte az egyik árus is (akinek a neve máig nem tisztázott), aki lapítani kezdte a húsgolyókat, és zsemlébe rakta őket. Az új étel népszerűsége különösen a nagy gazdasági világválság idején növekedett meg, mivel csupán öt centbe került. A harmincas években jelent meg rá a hamburger steak elnevezés. Ekkora tehető a később világméretűvé vált üzletlánc, a McDonald’s megalapítása. Ők kezdetben hot dogokat árultak, ám hamar felismerték, hogy bevételük legnagyobb része a hamburgerekből származik, így végül 1955-ben megnyitották éttermüket Chicagóban.
A „burger” változat később általánosabb jelentést nyert és már nem kizárólag marhahús-pogácsával készített szendvicsekre használják, például a fish burger, turkey burger, veggie burger halas, pulykahúsból készült, ill. vegetáriánus szendvicset jelent. A burger változat, előfordul cégnevekben (például Burger King) és szóösszetételekben is (például Cheeseburger, utalással a sajtra). (forrás: Wikipédia)

Na és ennyi infó után, ha kíváncsiak vagytok a receptre is, akkor megosztom azt is :-)

Hozzávalók:  (kb 6-8 darab nagy méretű husihoz)
50 dkg darált marhahús
50 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1,5  kávéskanál őrölt bors
1,5 kávéskanál só
fél  kávéskanál majoranna
mustár ízlés szerint (kevés)
1 evőkanál zsemlemorzsa

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítom és a többi hozzávalóval összegyúrom. 1-2 órát hagyom pihenni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Nagy, vastag hamburger húsokat formázok és kevés olajon, oldalanként 8-8 perc alatt kisütöm.

Legközelebb olyan igazi hamburger zsemlét is sütni fogok hozzá. 
Természetesen tetszés szerinti zöldségekkel, akár sajttal is gazdagítható még ez a fenséges hamburger!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails