2015. június 2., kedd

Juhtúrós sztrapacska



Vannak olyan ételek, amik megérik a fáradtságot. A juhtúrós sztrapacska is ezen ételek közé tartozik, legalábbis számomra. Elég csak a krumpli lereszelésére gondolni... DE... Megéri! Az elkészült sztrapacska a feledés homályába meríti az előkészítéssel járó konyhai műveleteket.
Senkit nem akarok elrettenteni, aki még nem készített. Nem vészes azért annyira, ellenben a végeredmény, na az veszélyes. Veszélyesen jó! ;-)


Hozzávalók: (2-3 főre)

50 dkg burgonya (szerintem jobb régebbi burgonyából készíteni)
20-25 dkg liszt
1 tojás

víz
20 dkg húsos szalonna
15 dkg juhtúró
20 dkg tejföl
1 gerezd fokhagyma

A burgonyát kis lyukú reszelőn lereszeljük és egy szűrőbe tesszük, hogy kicsöpögjön a leve, addig felkockázzuk a szalonnát.
A burgonyát jól kinyomkodjuk és összekeverjük a tojással, egy csipetnyi sóval majd a lisztet és a vizet fokozatosan, kis részletekben adagoljuk hozzá felváltva. A nokedli tésztánál egy kicsivel keményebb tésztát kell kapjunk.
Egy nagy fazékban vizet forralunk egy kevés sót tehetünk bele, majd nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a galuskákat. Kicsivel tovább kell főzni, mint a nokedlit. Ha feljöttek a víz felszínére, akkor onnantól számítva egy pár percig. Érdemes kóstolni közben, hogy mikor főtt meg a krumpli. Ne főzzük sokáig se, mert akkor szétesik. Ha elkészült, akkor leszűrjük.
A felkockázott szalonnát egy kevés olajon megpirítjuk és kiszedjük. Ha nagyon sok zsírja sült ki, akkor szedjünk ki belőle, hogy kb egy evőkanálnyi maradjon a serpenyőben. Erre rakjuk a juhtúrót és kavargatva egy perc alatt melegítsük át, majd egyből öntsük hozzá a tejfölt. Belereszeljük a fokhagymát és ha kell, akkor sózzuk egy kicsit.
A leszűrt galuskákat öntsük bele a juhtúrós tejfölös szószba és keverjük át.
A félretett szalonna zsírral meglocsolva és a szalonna pörccel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails