2012. január 20., péntek

Fehér csokis raffaello golyók


A Raffello is a kedvenceim közé tartozik és ez a házi készítésű durván fehércsokis változata sem okozott csalódást. Ajánlom bátram bárkinek és azért is jó, mert sütés nélkül, ráadásul előre is elkészíthető. Egyedül egy problémám volt. A mandula héjának eltávolítása. Elképzelhető, hogy valamit én csináltam rosszul, ugyanis a nosalty.hu-n is ez áll: A mandula héját könnyedén leszedhetjük, ha előtte forró vízbe dobjuk, és kicsit állni hagyjuk, majd a hüvelyk-és mutatóujjunk közé csippentve kinyomjuk a héjából. Namármost nekem ez a művelet-csippentve kinyomjuk a héjából-kb 1 órát vett igénybe 10 dkg mandulánál... de megért minden fáradozást, mert nagyon-nagyon finom lett.
Tapasztalat annyi volt, hogy érdemes a fogyasztás előtt (letőség és kitartás szerint) kivenni a hűtőből és megvárni, hogyszobahőmérsékletűre melegedjen. Így még finomabb volt!
(alaprecept a Blikk Nőkből, természetesen átdolgozva) :-)


Hozzávalók:
300 g fehér csokoládé
100 g vaj
100 g porcukor (én nem használtam hozzá ennyit, úgy is elég édes volt)
120 g kókuszreszelék + a forgatáshoz
4-6 evőkanál tej
egy pár csepp citromlé
1-2 teáskanál rum aroma (vagy rum)
100 g mandula héj nélkül

A csokoládét durvára reszeljük. Én annyit egyszerűsítettem, hogy a mixerbe tettem (3 részletben) és azzal aprítottam egészen finomra a csokit. Hozzáadjuk a puha margarint, a cukrot, a kókuszt, a tejet, citromlevet és a rum aromát. Az egészet jól összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy megszilárduljon.
Enyhén vizes kézzel kis golyókat formálunk a masszából. Mindegyik golyó közepébe 1 szem mandulát nyomunk és kókuszreszelékben megforgatjuk.

5 megjegyzés:

Anazar írta...

Csinosak! Jöhetnek!!

Névtelen írta...

Akkor valami nagyon elfuserált mandulához volt szerencséd. Nekem eddig mindig működött a fenti módszer, néhány percnél sosem volt több idő kinyomkodni a hájából...

egycsipet írta...

Nekem is csak pár perc szokott lenni ezzel a módszerrel. Azt tartom valószínű hibának, hogy nem puhult meg eléggé a héj (nem állt eleget a vízben, nem volt elég forró a víz vagy túl hamar kihűlt...) - ilyenkor én még egyszer forralok vizet, leöntöm az előzőt, újra leforrázom a mandulát és hagyom még egy kicsit ázni. Utána tuti, hogy csak úgy repül ki a mag a héjból. :)
Egyébként remek kis golyóbisokat készítettél, megkóstolnám szívesen! :)

Eszter írta...

Jó, akkor a módszer működik, csak nálam éppen akkor nem. :-)

Eva írta...

Nagyon guszta, ki is próbálom de most vaj vagy margarin??? - vagy mindegy???? - én vaj párti vagyok, úgyhogy remélem lehet azzal is készíteni... de megvárom a választ!!! - Kellemes Ünnepeket!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails