2012. november 21., szerda

Vegyes erdei gombás krémleves


Igazi őszi, melengető levest hozta ma. A tejföltől kellemesen pikáns, kicsit savanykás íze lesz. Akinek úgy van kedve, vagy jobban szereti, tejszínnel helyettesítheti. Használtam már máskor is ezt a szárított erdei gombakeveréket, amiben vargánya is van. Ha van kedvetek, akkor kalandozzatok egy kis olvasással a vargányák világába és a szárított gombák érdekességébe:
Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet.
Júniustól októberig lehet rálelni. Szedéskor vagy vásárláskor könnyen összetéveszthető különféle tinóru gombákkal vagy más vargányákkal.
A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. 
A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban.  
A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és D-vitaminokat érdemes külön is említeni.
A gombaételek elkészítésénél gyakori hiba, hogy túl rövid ideig főzik, hiszen látszólag hamar elkészül. Azonban legalább 15-20 perces főzési idővel kell számolni. Ugyanakkor kevesen gondolják, hogy a fiatal vargánya nyersen is fogyasztható, így vitamintartalmát is jól hasznosíthatjuk.
Könnyen összetéveszthető más fajú gombákkal, a nem ehető, de nem is mérgező, fiatal eperízű tinóruval.
A vargánya szárítva is kiváló, ugyanis azon gombák közé tartozik, amelyek a szárítás során különleges aromát nyernek. Egy kiló vargányából nagyjából 15 deka szárított gomba lesz. A szárított vargánya felhasználható apró darabokra vágva vagy porítva fűszergombának, de főzés előtt néhány órára tejbe vagy vízbe áztatva a friss gombát is helyettesítheti. Főzéshez az áztató lé felhasználható. (forrás: Házipatika.com)


Hozzávalók a leveshez:
a doboz szárított erdei gombakeverék vargányával (25 gramm)
25 dkg csiperke gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl (vagy esetleg tejszínnel helyettesíthető)
1 csapott evőkanál liszt

bors
kakukkfű

A hagymát egészen apróra felkockázom majd egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított, felszeletelt csiperke gombát és puhára párolom. (ezen a ponton egy kevés fehérbor is önthető hozzá)
A szárított gombakeveréket érdemes felhasználás előtt fél vagy akár egy órával is előtte vízbe áztatni.
Ha a csiperke gomba megpárolódott, akkor hozzáadhatjuk a beáztatott erdei gombakeveréket is. (nyugodtan hozzáönthetjük a levet is, amiben áztattuk) majd megfőzzük a gombákat. Elég csak annyi vizet hozzáönteni, amennyi egy ujjnyira ellepi. Sóval, borssal és ízlés szerint kakukkfűvel ízesíthetjük.
Ha megfőtt a gomba, akkor a tejfölben elkevert liszttel behabarom a levest. Érdemes egy tálban összekeverni a lisztet és a tejfölt, majd a levesből egy merőkanállal hozzákeverni a tejfölhöz (hőkiegyenlítés) és ezt önteni a forrásban lévő leveshez. Pár  percig forraljuk majd botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest.
Mi levesgyönggyel szoktuk enni, mert Bogónak a gombakrém leves az levesgyönggyel az igazi. :-)



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails