2011. február 7., hétfő

8 tojásos piskóta - alaprecept II. (fotókkal)

Vééééégre sikerült kikísérlezetnem a tökéletes piskótát is! Most már nem csak kakaósban, hanem sima változatban is. Puha, könnyű, tökéletes!

Hozzávalók:(26 cm-es formához)
8 tojás
24 dkg porcukor
4 ek olaj
4 ek langyos víz
24 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vége felé a cukor 1/3-ad részét.


A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével.


A sárgájához felváltva hozzáadjuk kanalanként az olajat és a vizet és azokat jól elkeverjük.


A lisztet és a sütőport elkeverjük, majd felváltva hozzáadjuk (2-3 részletben) a kemény tojás fehérje habot és a lisztes keveréket a sárgájához, jól elkeverjük őket alapos, nagy mozdulatokkal.


Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskóta tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

(megjegyzés: én először a sütő kicsit alsóbb-közéspső részén sütöm kb 10 percig a piskótát 170 fokon, majd egy emelettel fentebb teszem a sütőben és alufóliával letakarom a tetejét, így nem fog megégni. Leveszem a hőfokot 150 fokra és így sütöm tovább a piskótát nyilván mérettől függően, így biztosan átsül a belseje is. Egy ekkora mennyiségnél nálam a sütési idő kb 40-50 perc. Figyelni kell, hogy ne száradjon ki a piskóta, mert ha túl sokáig sütjük, akkor könnyen előfordulhat. Nyilván mindenkinek a saját sütőjét ki kell ismerni, mert nem biztos, hogy ezek a hőfokok ott is működni fognak, csak hozzávetőlegesen írtam l nálam hogy sül.)

Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.

Ha kicsit kihűlt, akkor a formából kiszedve és fejjel lefelé (tehát a piskóta teteje lesz az alja) hűtjük ki. Így az esetleges púp ami a tetején nő a sütés közben is lapulhat (vagy levágjuk) így tulajdonképpen az alja lesz a torta teteje és szép, szabályos pereme lesz, sima felülettel.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!
Nagyon finom lett a piskóta sikerült még sütni,
Úgy készítettem ahogy le volt irva😁
Ezután ezt a receptet használom....
Köszönöm szépen! 👌😁

Csoszi írta...

Még sohasem sikerült így a piskóta. Köszönet a receptért.

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a receptet! Szuper lett! 😍

tefnut írta...

A recept jó, csak nem szabad teljesen keményre verni a fehérjét, mert akkor nem jön fel a tészta...Ha csak kb tejföl állagúra vered fel, hogy sütés közben legyen még hova "nőnie" akkor nem kell a sütőpor se. Mert ha teljesen felvered, akkor a hő hatására már amúgy is kőkemény levegőbuborékok kipattannak, és összeesik a tészta.

Névtelen írta...

Evek ote hasznalom ezt a receptet, 7 eve glutenmentesen is, tokeletesen mukodik. Koszonom!

Zsuzsanna írta...

Szuper a recept,gratulálok!
Örülök,hogy rátaláltam!
Köszönöm szépen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails