2011. május 23., hétfő

Laskagombás tészta

A hétvégén, amikor a piacon jártam nem bírtam otthagyni a gyönyörűen kacsingató laskagombát. Készült belőle rántott változat is és ez a nagyon ízletes szósz is. Most annyira rákaptunk, hogy további verziók is vannak már a fejemben.

Pár szó a laskagombáról:
Összetétele hasonlít a szintén termesztett csiperkegombáéhoz, azonban annál könnyebben emészthető. Fehérjéének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.
Kedvező élettani hatása, erőteljes, intenzív íze miatt egyre népszerűbb. Nagyobb piacokon, háztáji termelőknél szinte egész évben beszerezhető, viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.
(forrás: HáziPatika.com)



Hozzávalók:
20 dkg laskagomba
30 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-2,5 del tejföl
2 dl tejszín

bors
fél marék friss petrezselyem
1-1,5 dl víz
tészta

Az apróra darabolt hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a darált húst és a felkockázott gombát, a zúzott fokhagymát, majd ezeket is megpirítom.
Sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom a tejfölt és a tejszínt is. Egy kevés vízzel hígítom, beleteszem a feldarabolt petrezselymet is, majd kis lángon jól összeforralom az egészet.
Kifőtt tésztával tálalom.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet imádom az ilyen ételekt, bár nem húsosan, de hasonló volt nálunk is

María írta...

Nagyon fincsi!! Én hús nélkül is megenném, és így is. Mindenféle gombát imádok!!! Nagyon jó, hogy ilyen részletesen ismertetted a laskagomba jellemzőit, eddig is szerettem, de most még jobban!! :)

Eszter írta...

Bianka, Maria! Igen, még hús nélkül is nagyon nyerő!

Ditta tortái írta...

Nekem így húsosan is tökéletes:-)

Kati írta...

Recept mentve, nagyon szeretjük a laskagombát, fincsi receptet kreáltál.

Eszter írta...

Kati! Köszi, remélem, hogy ízleni fog!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails