2012. február 28., kedd

Esküvői minitorta a'la Gabi




 Gabi említette még egy pár héttel ezelőtt, hogy majd készíteni fog egy esküvői torát. Akkor felmerült, hogy esetleg segítek majd neki, mert több egyéb program is csoportosult erre a dátum környékére. Nagyon örültem már akkor is a felkérésének több okból is. Egy esküvői torta elkészítése maga a csoda, fantasztikus élmény és számomra nagy és fontos dolog. Amiért még nagyon örültem az volt, hogy Gabi a segítségemet kérte ebben a szuper dologban. Nagyon jó érzés tudni, hogy megbízik bennem és a munkámban, ugyanígy én is bármikor számítok és tudom, hogy számíthatok is rá.

Lényeg a lényeg, ez most annyiban volt más kérés, hogy nem egy egész tortát, hanem minitortákat kellett készíteni (40 darabot egy kicsit nagyobb torta mellé), ez volt a kérés. Ráadásul olyan minitortákat, amiket Gabi az esküvői kiállításra készített.
Az én szerepem csak a díszítésnél kezdődött, a tortákat Gabi sütötte és töltötte meg, majd vonta be őket a burkolás előtt vajkrémmel. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nagyon finomat sütött már megint. Kakaós piskótába töltött karamell krémmel készítette őket. A lehulló darabkákból szólítottam magamhoz egy "kis" kóstolót... hááááát, nem is merem elmondani hányszor szedtem belőle... :-)
Amikor végre eleget ettem a tortából :-), elkezdtük a torták díszítését. Nagyon jól működött a kis csapatunk szerintem, szuper jól haladtunk a munkamegosztással. Gyúrtam, nyújtottam, bevontuk és Gabi kicsinosítgatta, símítgatta, igazította a kis tortákat. Egyszerűen nagyszerűen szép díszét a kis tortáknak a Gabi-féle virág adta meg. Ehhez kiszaggattam a szirmokat, majd mindegyiknek "megfodroztam" a szélét (az ujjammal együtt, mire mind a 43 darab virággal végeztünk). Gabi a mestere a virágainak, így Ő keltette életre őket a tortákon. Legvégül arany lüszterrel festettük meg a virágok szélet, amitől megkapták a legvégső ékszerüket. Fantasztikus volt látni azt a sok szép kis tortát együtt, úgy ragyogtak egytől-egyig.
Nagyon jó volt ez a tortadíszítés is és nem győzöm elégszer megköszönni Gabinak,hogy megkért rá, amire én nagy örömmel mondtam igent. Remélem lesz majd még sok-sok ilyen alkalom! ;-)



2012. február 24., péntek

SpongyaBob torta


A SpongyaBob torta is szerintem a kötelezően elkészítendő torták közé tartozik és legalább egyszer minden tortamániás találkozik vele, mint a Verdával, Thomas a gőzmozdonnyal, autókkal, babákkal, stb... Én nagyon örültem, hogy elkészíthettem. Bár a mesét nem ismerem- még egy részt se láttam- de maga a figura létezéséről azért tudok és tetszik is. :-) Nagyon élveztem a készítését. Annyira sikerült is belefeledkeznem, hogy zoknit sajnos elfelejtettem adni rá, de annyi baj legyen...
A torta belseje mákos piskótával készült és joghurtos fekete szeder krémmel töltöttem meg. A japán székes tortánál próbáltam ki először és nagyon-nagyon finom volt, így bátran mertem ajánlani és fogom is még készíteni.

2012. február 23., csütörtök

Vöröslencse leves kolbász chips karikákkal


Olyan érdekes, hogy néha rám törnek időszakok, sokszor nem is tudok ezzel mit kezdeni, nem is értem. Most ott tartok (vagy inkább még mindig), hogy ritkán kívánom meg a húst. Ugye azt is tudjuk, hogy az ember szervezete sokszor azt az ételt kívánja meg, amire szüksége van. Vitamin vagy egyéb tápanyag hiány... A múltkorjában halat ettem volna hallal (na nem mondom, hogy ez már lecsengett). Talán ezért is került a kosárba a boltban a vöröslencse. Utánanéztem, hogy "mit tud", milyen hatásai vannak:
Magas élelmi-rost tartalma van. Fehérjékben is gazdag, ezért fontos alapanyaga a vegetáriánus étrendnek. Legnagyobb arányban purint tartalmaz, aminosav-összetétele nem teljes, ezért húsmentes étrend esetén kombinálni kell más gabonanövények fogyasztásával is. Keverhetünk hozzá árpát, zabot, búzát, búzacsírát. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A Vörös lencse hántolt barna lencse, a dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga. Felhasználása előtt nem kell beáztatni. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul és pürés állagúvá válik. 

Én egy finom levest főztem belőle ami igazán tartalmas és ízletes lett a fűszerezése miatt is. 
Debreceni kolbászból készítettem hozzá ropogós kolbász karikákat. A lencse rövid főzési ideje miatt nagyon gyorsan elkészül ez a leves.

Hozzávalók: 
15 dkg vörös lencse
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 liter zöldségleves alaplé
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál liszt
kevés őrölt bors
egy csipet őrölt római kömény
2 pár debreceni kolbász

A zöldségeket megtisztítom és egészen apró kockára vágom őket. Egy kevés olajon vagy vajon megdinsztelem őket, majd felöntöm az alaplével és hozzáadom a lencsét is. Fűszerezem sóval, borssal és őrölt római köménnyel majd fedő alatt készre főzöm. Ez annyi idő, amíg a lencse megfő, annyi idő alatt az apróra vágott zöldségek is megpuhulnak. 
A tejfölt elkeverem a liszttel, majd egy kevés levest hozzákeverek (hőkiegyenlítés) és a forrásban lévő leveshez keverem, behabarom vele a levest és pár percig még forralom.
A kolbászt felkarikázom és egy kevés olajon ropogósra sütöm őket majd ezzel tálalom a levest.

2012. február 21., kedd

Pilóta keksz torta kávés mascarpone és trüffel krémmel




Egy kedves ismerősöm kért meg, hogy készítsek tortát az édesapja születésnapjára. Már a legelején felmerült az ötlet, hogy pilóta kekszes torta legyen, mert nagy rajongója régóta. Nagyon megtetszett és szinte már láttam is magam előtt a tortát. Aztán ahogyan az lenni szokott még az utolsó pillanatokban is jöttek ötletek, változtatások. Még az torta összeállítása előtt leugrottam a kisboltba, hogy vegyek egy csomag pilóta kekszet és vicces is volt, mert kérdezték a boltban, hogy miért nem sütök inkább valamit, miért kekszet veszek? :-) Azért, mert pilóta kekszes tortát készítek éppen, ahhoz kell mint prototípus-válaszoltam. :-) Tetszett, amikor megláttam a csomagolásán a két kekszet szinte egymáson...egyből végigfutott az agyamon, hogy készítek még egy kekszet. Majd a hab a tortán (csak hogy stílszerű legyek) az volt, amikor Férj mondta, hogy legyen olyan az egyik, mintha beleharaptak volna. Jóóóóóóó, nagyon jó! :-) Így lett külön ízű krém, mert azt már elkészítettem hozzá, így extraként lett a másik más ízesítéssel. Talán nem bánták... :-) Az egész keksz tortába eredetileg (nagyon-nagyon finom) kávés mascarpone krémet készítettem, a másikba pedig trüffel krém került.
A fotókat most kivételesen nem én készítettem hozzá, nem is volt még ilyen, hogy én ne készítsek fotót a tortáról, ez most elmaradt. Pedig szerettem volna olyan fotót is, ahol egy eredeti méretű kekszet is a torta mellé teszek, hogy érződjön a fotón a méretbeli különbség. Talán az utolsó fotón lehet látni.
Nagyon szerettem készíteni ezt a tortát, az egyik aktuális kedvencem. :-)



2012. február 16., csütörtök

Milka (tej- és fehér) csoki torta, az ikrek :-)



A történet ott kezdődik, hogy kedves Gabi barátnőm készített Milka csoki tortát és feletette a facebook-os oldalára is, amit Like-oltam (de hülyén néz ez ki leírva) Ezt látta egy pár ismerősöm. Nagyon megtetszett nekik is és kérdezték, hogy én is tudnék-e ilyet készíteni. 1 hét eltéréssel egy tejcsokis és egy fehércsokis változatban is elkészült a torta Gabi prototípusa alapján. :-)
Előttem volt gondolatban Gabi tortája, egy-egy felbontott Milka csoki, hogy biztosra menjek. Azért nem mondom, hogy könnyű és és kicsit olyan furcsa érzés is volt, hogy ráadásul pont Gabi tortáját kellett elkészítenem.
A fehér- és tejcsokis is trüffel krémmel készült az abszolút csoki rajongó Ünnepelteknek. :-)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails