2012. június 27., szerda

Zöld-fehér esküvői torta és a 2. blogszületésnap



Az első esküvői tortám. :-))) Volt már olyan, amit közösen csináltunk ketten meg hárman. Mondjuk ezt sem teljesen egyedül készítettem, mert drága Gabi barátnőmet kértem meg, hogy segítsen. Féltem attól, hogy nem fog beférni a hűtőbe az 5 és fél emelet torta. Végül mégis befért... Gabit kértem meg arra, hogy a legalsó nagy kerek szintet süsse meg és töltse be nekem, így a szépen bevont tortát neki köszönhetem. Nagyon nagy köszönetet mondok azért Gabinak, a segítségért mindenféle szempontból! Ő is készített akkor egy esküvői tortát, így egymást biztattuk, támogattuk és erősítettük a készítés közben . :-)


Egy kedves visszatérő tortaszeretők kértek meg, hogy készítsem el életük Nagy Napjára az esküvői tortájukat. Nagyon nagy dolog ez nekem, de szerintem minden tortás nagy álma ez. Nagy bizalom és megtiszteltetés.
Nem is gondoltam, hogy mennyi-mennyi szervezkedés kell hozzá (egy magamfajta hobbiból tortát készítő emberkének). Első lépésként összeültünk a Menyasszonnyal és körvonalaztuk, pontosítottuk az elképzeléseket. Szerencsére roppant egyszerűen ment. Zöld-fehér tortát szerettek volna és úgy álltunk fel a megbeszélés végén, hogy mindent lefixáltunk. A formát, a méretet, mindent.
Ízben a legfelső (2 és fél emelet) rész joghurtos erdei gyümölcsös, alatta gesztenye, az alatt trüffel krém majd a legalsó szint fekete erdei volt.
A torta állványt a tortához készíttettem, melyben egy kedves ismerősöm volt a segítségemre (itt is szeretnék nagy köszönetet mondani érte!), nagyon szuper állványt sikerült alkotni!
Az orchideák készítése is egészen új volt számomra,de a legvégén elégedetten nézegettem őket.



Persze azért nem sikerült olyan csodákat alkotnom, mint egyeseknek, van még mit tanulnom ezen a téren is.
Nagyon nagy élvezet volt a mintás részek díszítése. Kricky és Pixie is megerősítettek abban ahogy elképzeltem a festést a tortára, így nyugodtabban vágtam bele. :-)
A helyszínen raktuk össze a tortát, (megint) egy kisebb "hadsereget" alkottunk a létszámunkkal.  Nekem nagyon megnyugtató volt, hogy ott voltak szám szerint hárman is rajtam kívül. Nagyon nagy segítségemre volt Férj is, aki az állvány nagy tudója volt és az Ő segítségével raktuk össze a tortát, de természetesen mindenki segített közben.  A helyszínen már csak ezek után a szalagokat tettük fel a tortára és végső koronájaként az orchideákat. Elégedetten csodáltam a tortát és büszkeséggel nézek rá a mai napig (és még nagyon sokáig) az első esküvői tortámra. :-)






Úgy gondoltam, hogy a Blog 2. születésnapja nagyon jó alkalom, hogy ezzel a számomra is fontos tortával ünnepeljem meg Veletek együtt. Nem akarok most semmi statisztikai adattal bombázni senkit, de sokszor meglepődök és sokszor hihetetlen még a mai napig, hogy ennyien ellátogattok ide hozzám nap, mint nap. Köszönöm mindenkinek és remélem, hogy ezentúl is így lesz még nagyon-nagyon sokáig!
A nyáron már nem fogok tortákat készíteni (egészen a hűvösebb idő beálltáig, remélem addig nem is lesznek nagyon elvonási tüneteim), de azért van még jó pár torta, amit az elmúlt időszakban készítettem, de időhiány miatt még nem posztoltam, így azért a blog mégsem marad torta nélkül sem. Igyekszem így teret engedni a többi -nem tortás- receptnek is a blogon. Ebben a nagy hőségben már nem annyira élvezet a tortákat burkolni és nem szeretném, ha rossz élmény lenne, mindenképpen maradjon meg hobbi, amire imádattal gondolok és természetesen nagy szeretettel is csinálok.
Köszönöm a segítséget és a támogatást mindenkinek aki így vagy úgy érintett (remélem minden érintett tudja, aki csak olvassa) ebben az egész blogdologban és a tortás "őrületemben".

BOLDOG 2. BLOGSZÜLINAPOT! :-)))



2012. június 19., kedd

Epres gyömbéres hűsítő, frissitő ital mentás jégkockával


Ebben a hőségben szerintem mindenkinek jól esik egy kis üdítő ital. Az eperszezon kellős közepén természetes friss, illatos, édes eperrel.
A mentás jégkockát használhatjuk más italba is. Elég csak a jégkockatartóba kisebb méretű, megmosott mentaleveleket tenni, majd vízzel feltölteni és fagyasztani.


 Hozzávalók, elkészítés:

Egy marék megmosott epret botmixerrel pürésítünk, majd pohárba töltjük és szénsavas gyömbér itallal (Kinley) felöntjük majd a mentás jégkockákkal tesszük még gazdagabbá ezt a frissítő, üdítő italt.

2012. június 11., hétfő

Panna cotta erdei gyümölccsel


Nagyon szeretem a panna cottát, már szerepelt a blogon kétszer is. Először az epres, majd a rózsaborsos áfonya szószos változat. Egy meleg nyári napon tökéletes desszertnek gondolom. Így volt ez a hétvégén is, amikor grillezésre voltunk hivatalosak. A jó melegben nem is esett volna jobban más desszert. Könnyű, nem tömény és nagy sikert aratott a gyerkőcöknél is.

Hozzávalók: (most 7 pohárral készítettem ebből az adagból)
3,5 dl tej
4 dl tejszín (30%-os és most cukrozottat használtam)
cukor ízlés szerint a tejszínes részhez
6 g zselatin
1 rúd vanília

40 dkg erdei gyümölcs keverék (most fagyasztott)
60 g cukor a gyümölcshöz


A gyümölcs szószt készítjük el legelőször, amihez a gyümölcsöt kiolvasztom és a cukorral együtt elkezdjük főzni, kis lángon. Folyamatos kevergetés közben sűrű szószt főzünk belőle (kb 15 perc alatt). A kész szószt az előkészített poharakba szétosztjuk, majd mélyhűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen, amíg a tejpuding is elkészül.
A tejet a tejszínnel és a kikapargatott vanília rúd magjaival és a rúddal együtt felforraljuk. Közben elkeverjük a zselatint a cukorral, majd amikor felforrt a tejszínes keverékünk (vegyük ki a vanília rudat), akkor lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a zselatinos cukrot, amíg az teljesen fel nem oldódik. Kis hűtés után az epres szószra merjük egy szűrőn keresztül a tejpudingot. (ilyenkor még nagyon folyós, majd a hűtőben dermed meg)
Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy rendesen megdermedjen, utána fogyasztható.

Friss gyümölccsel és menta levéllel díszíthetjük.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails