Egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény receptet hoztam. Biztosan ismeritek a lusta asszony rétesét is, ez is olyasmi vagy akár egy muffin recept. Csak egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit és már lehet is rájuk sorakoztatni a szilvákat, majd irány a sütő. Az egy nehézség benne az, hogy meg kell várni amíg megsül és amíg kihűl. Mert úgy az igazi. De sajnos nem tudtam róla fotót készíteni a felszeletés után, mert szempillantás alatt elfogyott. Így ismétlésért kiált! :-)
Hozzávalók a tésztához:
12,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag sütőpor
7,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg túró
1 dl étolaj
1 dl tejszín
40-50 dkg szilva kimagozva és félbevágva
A tetejére:
1 dl tejszín
1 tojás
1 maréknyi mandula vagy kesudió (lehet szeletelt vagy durvára vágott, jelen esetben durvára vágott kesudiót használtam)
1 evőkanál vaníliás cukor
1 dl tejszín
1 tojás
1 maréknyi mandula vagy kesudió (lehet szeletelt vagy durvára vágott, jelen esetben durvára vágott kesudiót használtam)
1 evőkanál vaníliás cukor
A szilva kivételével a tészta hozzávalóit egy tálba mérjük majd kézi habverővel alaposan összekeverjük.
Egy kivajazott, kilisztezett piteformába öntjük a tésztát és elegyengetjük a tetejét. Kirakosgatjuk a megmosott, kimagozott, felezett szilvákkal és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
20 perc elteltével kivesszük a sütőből és ráöntjük a tetejére a tojással és a cukorral elkevert tejszínt.
További 30 percig sütjük. (ha szükséges, akkor vegyük vissza a hőfokot 150 fokra)
Miután kihűlt, tálalhatjuk a süteményt.
- a szilva tetejét egy kis fahéjjal is megszórhatjuk.
- én cukrozott tejszínnel készítettem, így elég édes volt. Ha sima tejszínt használunk hozzá, akkor egy kis cukor még elfér benne. Vagy az elkészült sütemény tetejét szórjuk meg porcukorral.