Olyan érdekes, hogy néha rám törnek időszakok, sokszor nem is tudok ezzel mit kezdeni, nem is értem. Most ott tartok (vagy inkább még mindig), hogy ritkán kívánom meg a húst. Ugye azt is tudjuk, hogy az ember szervezete sokszor azt az ételt kívánja meg, amire szüksége van. Vitamin vagy egyéb tápanyag hiány... A múltkorjában halat ettem volna hallal (na nem mondom, hogy ez már lecsengett). Talán ezért is került a kosárba a boltban a vöröslencse. Utánanéztem, hogy "mit tud", milyen hatásai vannak:
Magas élelmi-rost tartalma van. Fehérjékben is gazdag, ezért fontos alapanyaga a vegetáriánus étrendnek. Legnagyobb arányban purint tartalmaz, aminosav-összetétele nem teljes, ezért húsmentes étrend esetén kombinálni kell más gabonanövények fogyasztásával is. Keverhetünk hozzá árpát, zabot, búzát, búzacsírát. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A Vörös lencse hántolt barna lencse, a dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga. Felhasználása előtt nem kell beáztatni. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul és pürés állagúvá válik.
Én egy finom levest főztem belőle ami igazán tartalmas és ízletes lett a fűszerezése miatt is.
Debreceni kolbászból készítettem hozzá ropogós kolbász karikákat. A lencse rövid főzési ideje miatt nagyon gyorsan elkészül ez a leves.
Hozzávalók:
15 dkg vörös lencse
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 liter zöldségleves alaplé
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál liszt só
kevés őrölt bors
egy csipet őrölt római kömény
2 pár debreceni kolbász
A zöldségeket megtisztítom és egészen apró kockára vágom őket. Egy kevés olajon vagy vajon megdinsztelem őket, majd felöntöm az alaplével és hozzáadom a lencsét is. Fűszerezem sóval, borssal és őrölt római köménnyel majd fedő alatt készre főzöm. Ez annyi idő, amíg a lencse megfő, annyi idő alatt az apróra vágott zöldségek is megpuhulnak.
A tejfölt elkeverem a liszttel, majd egy kevés levest hozzákeverek (hőkiegyenlítés) és a forrásban lévő leveshez keverem, behabarom vele a levest és pár percig még forralom.
A kolbászt felkarikázom és egy kevés olajon ropogósra sütöm őket majd ezzel tálalom a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése