2013. március 29., péntek

Húsvéti tojás csibe


Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!




Egy kis ötlet akár hidegtál díszítéshez:

A tojást megfőzzük, megszabadítjuk a héjától. Az aljából levágunk egy kis darabot (így majd megáll a tojás) és a tetejét pedig hosszában bevágjuk egy kicsit. Ide tesszük majd a répából vágott kis taréjt. (lehet főtt répa is). A szemek bors szemekből készülnek és a csőr pedig egy kis répa darabka.

Jó készülődést és pihenést kívánok mindenkinek!

2013. március 26., kedd

Sós linzer a'la Húsvét



Nekem erről a sós süteményről az a finom "lakodalmas" omlós süti jut eszembe vagy amit a szomszédos kisboltban szoktam venni csak úgy elcsemegézni, amikor  meglátom és nem tudok ellenállni neki. Mindig ugyanolyan íze van, finom, omlós...
Ez az a sós, ami napok után is eteti magát és semmit nem veszít a finomságából. Tehát ebből az is következik, hogy fogyasztás előtt egy pár nappal is elkészíthető. 
Természetesen más formában is el lehet készíteni, csak most Húsvétosra vettük a figurát. :-)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
4 tojás sárgája
tejföl (amennyit felvesz, kb 1-2 evőkanál)
1 teáskanál só
1 tojás a kenéshez
magok a tetejére

 A lisztet egy tálban a margarinnal együtt elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és annyi tejfölt teszünk hozzá amennyivel összeáll a tészta. 
Lisztezett nyújtódeszkán kb fél cm vastagságúra nyújtjuk. 
Tetszőleges formákat szaggatunk belőle (Jelen esetben nyuszikat. Pogácsaszaggatóval egy kerek formát a fejének és egy levél formájú szaggatóval 1-1 fület. Tojással összeragaszthatóak ezek a részek a sütés előtt.) vagy akár csak felcsíkozzuk. 
A tetejüket megkenjük tojással és tetszőlegesen megszórjuk magokkal (napraforgó mag, tökmag, lennmag, szezámmag, stb...) vagy reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, sütőpapírra sorakoztatva kb 10-15 perc alatt megsütjük őket.



2013. március 19., kedd

Grúz töltött palacsinta avagy spenóttal, sajttal és dióval töltve


Azért Grúz, mert náluk igen kedvelt és népszerű páros a spenót és a dió. Valóban jól passzolnak egymáshoz, nyilván nem véletlenül szeretik. Nem kell megijedni a palacsintától, de nyilván nem édes verzióban kell elképzelni, lévén a töltelék sem édes. Jó ötlet lehet a maradék palacsinta újrahasznosításának is akár (mert ugye az ember lánya 3 darab palacsintát nem áll neki sütni).

Hozzávalók: (ez egy max 2 személyes adag ebben a tálban)
4 db nagyobb méretű palacsinta
1 csomag mirelit spenót
3 gerezd fokhagyma
kb 4 evőkanál tej
8 nagy szelet trappsita sajt, de nagyon izgalmas füstölt sajttal is (plusz reszelve egy nagy maréknyi a tetejére)
3-4 evőkanál dió

olaj
1 csapott evőkanál liszt


A spenótot kiolvasztjuk,majd szűrőn lecsepegtetjük.
Egy kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a lisztet, rántást készítünk. Félrehúzzuk a tűzről és belenyomjuk a fokhagymákat is. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett spenótot és alaposan összekeverjük. Egy nagyon kevés tejet öntönk hozzá, majd forraljuk egy rövid ideig. Vigyázni kell arra, hogy ne legyen nagyon híg, mert akkor kifolyik majd a palacsintából.
Az elkészült spenót pürét elosztva a palacsintákra kenjük, majd a sajtokat is rátesszük és felcsavarjuk őket egyesével. A palacsintákból a tál méretéhez megfelelő "magasságú" darabkákat vágunk és kiolajozott vagy vajjal kikent hőálló tálba állítjuk őket szorosan egymás mellé.


A tetejére sajtot reszelünk (én házi füstölt sajtot használtam, ami kevésbé olvad) és a kissé összetört dióval is megszórjuk.
Előmelegített sütőben összesütjük.



2013. március 5., kedd

Kolbászos pogácsa


A múlt héten tört rám a pogácsátszeretnékennimostazonnal érzés. Ez olyan, aminek a lehető leggyorsabban eleget kell tenni! :-)) Így esett a választás erre a pogácsára, amire a Nosalty-n nézelődve bukkantam rá.
Minden volt hozzá otthon, ami a gyorsaság miatt szintén nagyon fontos szempont volt, hogy ne kelljen még bevásárolgatni hozzá. Házi kolbász és házi sajt tette még nagyszerűbbé ezt a finom pogácsát.
Az már csak külön jó volt, hogy pont mire kisült, még a vendégek is betoppantak! :-))) (És ez a gyorsaságát is igen jól bizonyítja!)

Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg vaj, margarin vagy zsír
5 dkg reszelt trappista sajt (jelen esetben házi füstölt sajt) + a tetejére
kb. 10 cm-nyi jó minőségű szárazkolbász apró kockákra vágva
1 nagyobb szelet piros húsú paprika, szintén felkockázva
apróra vágott snidling ízlés szerint (én szárított változatot használtam)
2 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
kb 2 dl tejföl (amennyit felvesz)
1 tojás sárgája a kenéshez


A kolbászt és a paprikát egészen apróra daraboljuk.
A zsiradék és a tejföl kivételével a hozzávalókat egy tálba tesszük. Ekkor morzsoljuk hozzá a zsiradékot, majd annyi tejfölt adunk hozzá, amivel egy könnyű (nem ragacsos) tésztát kapunk.
Az eredeti recept szerint érdemes pihentetni legalább egy fél órát, de én ezt a lépést kihagytam és így is nagyon jó lett a végeredmény.
Lisztezett deszkán kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Mindegyik tetejét megkentük a tojással és reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben (ez az én sütőm esetében 170 fok) kb 15 perc alatt megsütjük (én az utolsó kb 5 percben mindig visszább veszem a hőfokot kb 150 fokra, de nyilván sütője válogatja).

2013. március 1., péntek

Kapribogyós sült hal pirított fokhagymás burgonyapürével


A kapribogyóról mindig az a leves jut eszembe legelőször, amit anyukám szokott készíteni. Imádom és nem vagyok ezzel egyedül. Biztosan tudjátok milyen az, amikor elkészítesz egy ételt, de az soha nem lesz olyan ízű, mint amit anya készít otthon. Így van ez ezzel a levessel is. A legkedvencebb ételeim között van és majd egyszer megosztom veletek ezt a receptet is. ;-) Visszakanyarodva a bejegyzéshez és a szóban forgó ételhez,- ami szintén kapribogyós- egy finom, sült halról van szó. Előszeretettel fogyasztjuk hasonló ételekhez a hekk filét (és nem érdemes a Pangasius-t használni hozzá!).

Ám egy pár szót a kapribogyóról is ejtsünk:
Borsószem méretű bogyócskák, melyekről sokan nem tudják, hogy valójában virágbimbók. Kitűnő ízesítője halaknak, szárnyasoknak, salátáknak.
A kapri nem más, mint a tövises kapricserje apró, borsószem méretű virágbimbója. A cserje 1,5 méter magasra nő és jellegzetes, szív alakú levelei vannak. Már az ókor óta használják ízesítésre. Fanyar, jellegzetes ízét sokan szeretjük. A kapri Elő-Indiából származik, a Földközi-tenger vidékén mindenhol termesztik, jól tűri a szárazságot és a kisebb fagyokat is. Olaszországban rengeteg helyen találkozhatunk vele, házak repedéseiben is élősködik. Az egyes kapribogyófajták elnevezése mérettől függően eltérhet. 
A kora reggel szedett, még ki nem nyílt virágokat májustól október elejéig szedik. Glikozidtartalma miatt íze nagyon keserű, csak egyhetes sós áztatás után lehet fogyasztani. Ecetes lében, sós vízben vagy olívaolajban tartósítják, elnevezése is ettől függ: sós kapri, ecetes kapri vagy olajos kapri kapható. Apró üvegekben, fiolákban hozzák forgalomba.
A kapribogyó nagyon fontos paramétere: a mérete. A különböző méretű bimbókat különböző néven hozzák forgalomba, a legkisebbek a legértékesebbek, méretük 7mm-től 14 mm-ig terjed. 

Kapribogyó és a már kifejlett kaprigyümölcs:
(fotó: mindmegette.hu)

Vigyázat! Hamisítják!
A mocsári gólyahír, a sarkantyúvirág is helyettesítheti a kaprit, de a hamis kaprik közül az egyik legfinomabb a medvehagymakapri. Készülhet még kaprihoz hasonló ízesítő vadszázszorszépből, seprűzanótból, de akár a pitypang még fiatal virágaiból is. A kapri étvágyat csinál és serkenti az emésztést.
(forrás: mindmegette.hu)


Hozzávalók:
fejenként egy nagy szelet hekk filé
frissen facsart citromlé
hal fűszerkeverék
szárított metélőhagyma 
kapribogyó és kaprigyümölcs vegyesen (kapribogyóból halszeletenként kb 1 teáskanálnyi és egy pár darab kaprigyümölcs)

Fagyasztott hekk filé esetében először kiolvasztjuk a halat, majd lemossuk és szárazra töröljük. Fűszerezzük, majd egy teflon serpenyőben egy kevés olajon szép pirosra sütjük az egyik oldalát. Amikor megfordítjuk, akkor kezdődik az ízesítése. Meglocsoljuk frissen facsart citromlével és amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a kaprikat és rázogatva készre sütjük a halszeleteket. 
A burgonyapürét a szokott módon elkészítjük, majd egy kevés olajban 2-3 gerezd, nagyon apróra darabolt fokhagymát kisütünk és a kész burgonyapürére szórjuk.





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails