2010. szeptember 27., hétfő

Egri borozás


A gomba-túrával egy időben megejettük az egri túrát is. Természetesen a Szépasszony-völgybe is ellátogattunk. Nagyon finom borokat ittunk és ettünk is finom ételeket. Itt sem a könnyű ételek mellett döntöttünk, így esett a választás egy finom cigánypecsenyére,



majd "desszertként" egy lilahagymás zsíroskenyér követte. :-) na de csak azért, mert a bor kívánta. ;-)

Gomba-túra a Mátrában


Gondoltam, hogy egy kis "kitérőt" teszek a legutóbbi kirándulásunk felé. Nagyokat kirándultunk és ettünk finomakat. Bár a bejegyzésben szereplő ételek nem az én kezeim közül kerültek ki, de mindenféleképpen el fogom őket készíteni én is a konyhámban.
Ami még a vicc az egészben az a gombák iránti imádatom és érdeklődésem. Ugyanis tudni illik, hogy még egy fél évvel ezelőtt sem szerettem a gombát. Ahhoz képest most egyre jobban érdeklődöm utánuk. Következő kirándulásunk alkalmával már felkészültebben vágok neki a gombászós túráknak. DE! Itt szeretném nyomatékosítani mindenkiben, hogy ha hasonló helyen jár és ismeretlen gombával találkozik, csak akkor szedje le, ha teljesen biztos benne, hogy nem mérgező! Mi egy gombát sem szedtünk le és nem is étkezési célból indultunk neki gombászni, pusztán gyönyörködni. Egyébként az erdőben található gombák 90 %-a mérgező, úgyhogy szerintem az a legbiztosabb ha inkább gombaszakértővel bevizsgáltatjuk a leszedett gombákat a fogyasztás előtt.
Sajnos Murphy törvénye szerint a fényképezőgép akksija és még az elemek sem akartak nekem jót, hogy meg tudjam ezeket a csodás gombákat örökíteni, így csak egy pár fotót tudok közzétenni nagy sajnálatomra, de a következő alkalommal majd pótolni fogom.










Azért jöjjenek a finomságok is, amit meg is lehet enni egészen biztosan, sőt nagyon melegen ajánlott a fogyasztása egy kiadós túra után.
Egy igazi szlovák babgulyással kezdtük az ebédet, majd egy finom vargánya gombás (ha már egyszer gombászós túra) ragus pirított pulykamellel folytattuk. Nagyon finom volt és alig várom, hogy én is elkészítsem.




Borsos mustáros pácban érlelt tarja burgonyával, mártással és zöldfűszeres paradicsom salátával


Ezt az ételt grillezve is el lehet készíteni. Mi is így terveztük, de sajnos az időjárás közbeszólt. Viszot sütőben elkészítve is kifogástalan lett.

Hozzávalók:
4 szelet tarja
1 cs borsos mustáros grillpác
1 dl olaj
1 kisebb fej vöröshagyma
8 db közepes méretű burgonya
30-40 dkg koktélparadicsom
1 szál zöldhagyma
1 cs zöldfűszeres salátaöntet (ehhez 3 ek olaj)
fél dl vörösbor a hús sütéséhez

A húst a borsos mustáros fűszerrel bepácoljuk és pihentetjük egy kicsit.
Ez idő alatt elkészíthetjük a salátát, amihez a koktél paradicsomokat cikkekre vágjuk, a hagymát felkarikázzuk és elkészítjük hozzá a zöldfűszeres salátaöntetet, majd a tálalásig hűtőbe tesszük.
A burgonyákat meghámozzuk és vékony gerezdekre vágjuk. A hagymát vastagabb szeletekre vágjuk.
A bepácolt hús szeleteket egy tepsibe helyezzük, ráhelyezzük a húsokra a hagyma szeleteket, majd a burgonya gerezdeket is köréjük tesszük. Ez utóbbit sózhatjuk, borsozhatjuk is ízlés szerint. Aláöntjük a vörösbort és ugyanannyi vizet is, majd alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Kb 2 órás sütési idővel számoljunk. Ha már a hús nagyjából megpuhult, akkor levesszük róla a fóliát és megpirítjuk a tetejét is.
Ha túl sok szaft lesz, akkor egy kanál segítségével merjül le a húsról és ebből a léből 1 evőnakál liszttel jó kis mártást készíthetünk hozzá, esetleg egy kis tejszínnel is felturbózhatjuk.

Olívabogyós-házi sonkás-aszalt paradicsomos muffin


Igen, igen, ez a muffin őrület. Bocs, de nem tudok ellenállni és a sós változatot is ki kellett próbálnom. Valami hihetetlenül finom lett, eddig ez áll a 2. helyen, de vitatkozhatna is az első helyért.

Hozzávalók: (12 darabhoz)

vaj és liszt a forma kikenéséhez
7 dkg mag nélküli zöld olívabogyó
2 vékony szelet házi sonka felkockázva
25 dkg liszt
1 ek apróra vágott aszalt paradicsom
2,5 tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna

bors
1 tojás
80 ml olívaolaj
30 dkg natúr joghurt vagy tejföl

Az olívabogyókat felszeleteljük és az aszalt paradicsomot is apróra vágjuk.
A felkockázott sonkát egy nagyon pici olajon átsütjük és félretesszük hűlni.
A lisztet összekeverjük az olívával, a paradicsommal, a sütőporral, a szódabikarbónával, majd a sonkák harmadát is hozzáadjuk. Egy pici sót (a sonka is elég sós lehet) és borsot teszünk hozzá ízlés szerint.
A tojást felverjük és hozzáöntjük az olajat és a joghurtot is.
A tojásos masszát összekeverjük a lisztes keverékkel, majd a kivajazott, kilisztezett muffinformákba kanalazzuk. A maradék sonka kockákkal megszórjuk a muffinok tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 25-30 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűltek, akkor könnyedén ki tudjuk venni a formából a muffinokat. Melegen és hidegen is nagyon finom.

Vaníliás töltött muffin


Vendégeket vártunk és szerettem volna egy kicsit különlegesebb muffint (mi mást, hiszen most ebbe vagyok belszeretve) készíteni. Erre esett a választásom egy Stahl recept alapján. Eredetileg tojáslikőrt is ír a receptben, de mivel gyerekek is ettek belőle, ezért én elhagytam. Amit még változtattam rajta, az az volt, hogy 4 helyett "csak" 3 vaníliarudat tettem bele, de nem hinném, hogy sok élménytől foszott meg az az 1 elmaradt vanília rúd, hiszen mindenért kárpótolt az a rengeteg apró fekete vanília szem, ami a tésztában és a krémben is tolakodott. Egyáltalán nem édes és nem túl-túl krémes, olyan pont jó recept.

Hozzávalók a tésztához: (12 darabhoz)

2 tojás
2 csipet só
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
0,5 dl víz
0,5 dl olaj
2 vaníliarúd (én csak 1,5 rudat tettem bele)
1 citrom reszelt héja
15 dkg liszt
1 ek étkezési keményítő
1 ek sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:
2 vaníliarúd (1,5 rudat tettem itt is bele)
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
3 ek tojáslikőr

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez egy csipet sód adva lágy habot verünk belőle robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a cukor harmadát és tovább verjük kemény habbá. Ezután a tojások sárgájához hozzáadjuk a harmadikat is és a maradék cukrot, a vizet, az olajat meg a vaníliarudak kikapart belsejét és hozzáreszeljük az alaposan megmosott citrom héját is. Robotgéppel jól összekeverjük 5-6 perc alatt szép habosra.
Ezután a lisztet összekeverjük a keményítővel, a másik csipet sóval és a sütőporral, majd beleforgatjuk a tojások sárgájából kevert habos masszába és hozzáadjuk óvatosan a tojások fehérjét is, laza mozdulatokkal összekeverjük.
A tésztát szétosztjuk a papírokkal kibélelt muffin tepsik mélyedéseibe, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Mialatt sülnek a muffinok, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a vaníliarudak kikapargatott belsejét, a vajat, a porcukrot és a tojáslikőrt kis lángon 5-6 perc alatt felolvasztjuk. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ekkor betesszük a mélyhűtőbe és kb 15 perc alatt sűrűre dermesztjük a vajas tölteléket, majd robotgéppel átkeverjük, felhabosítjuk. Így egy könnyen kenhető, krémes tölteléket kapunk.
A megsült és kihűlt muffinoknak levágjuk a tetejüket (1-1,5 cm vastagságban) és rásímítjuk a tölteléket, majd rátesszük a levágott tetőket.
Meg lehet bolondítani még azzal, hogy a tetejüket tojáslikőrbe mártjuk egy pillnatra, majd porcukorba is megforgatjuk és így helyezzük vissza a muffinok tetejére őket.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails