Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 darab közepes méretű burgonya megfőzve, áttörve
10-15 dkg (kacsa)zsír
fél dl tej
2 teáskanál só
1 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
A tejet meglangyosítom és egy csipetnyi cukrot teszek bele, elkeverem benne majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A liszthez adom a sót, a zsírt, a tojást, a megfőtt, áttört burgonyát és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrom a tésztát. Jó puha tésztát kell kapnunk, de ha szükséges (ha nagyon ragacsos a tészta), akkor egy kevés lisztet adhatunk még hozzá. Folpackkal letakarva hűtőbe teszem egy éjszakára.
Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből és átgyúrjuk, majd 1,5-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tetszés szerint berácsozzuk és kiszaggatjuk. (érdemes a sütés előtt egy kicsit hagyni a pogácsákat, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, addig előmelegíthetjük a sütőt)
A felvert tojással megkenjük őket és tetszőlegesen magokkal vagy akár sajttal is megszórhatjuk a tetejét.
170-180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük őket.
2 megjegyzés:
Nagyon finom lehetett!!
Nagyon szeretem a pogácsákat, még ha az utóbbi időben az életmód-váltás miatt kevesebbet is fogyasztok/sütök belőle... Ez a kacsazsíros nagyon finom lehetett!
Boldog Adventet kívánok!!
Megjegyzés küldése